2019-01-07 1759 浏览
几年前食过一次烧魂一, 觉得味道唔错, 所以朋友生日又想食烧肉就决定再黎呢度门面几靓, 悉心布置左个层架, 地方都宽趟,由于唔想食太夜既缘故, 我地BOOK左早段6点-8点既时段, 呢段时间冇乜人里面大部份都系卡位, 坐得都OK舒服, 环境好安静, (变左我地几个好似好嘈咁)一黎度就紧系点D食得既野先啦, 首先就要食刺身我地3个人食, 大部份款式都系落6件左右, 除返开每人2件, 唔太过份姐加上人又唔系多, 点解都会漏单有D款冇比我地??呢盘刺身入面有三文鱼, 吞拿鱼, 甜虾, 北极贝, 鲍片同埋玉子三文鱼同吞拿鱼都切得好细件, 感觉唔多新鲜, 完全食唔到鱼既鲜味北极贝更加系淡既, 冇乜味, 玉子同鲍片好正常, 最好食系个甜虾对佢既刺身好失望, 都唔想再点黎食除左刺身仲有寿司叫, 由于竹得叫帆立贝刺身, 就唯有叫寿司啦但呢个帆立贝都系冇乜味, 完全冇帆立贝既鲜甜味见到有碗仔翅就心思思想试下啦, 加埋平时系出面好少有既牛骨汤, 都一次过叫埋个碗仔翅好稀, 偏咸, 里面既料有冬菇, 金菇, 肉丝, 不试也罢个牛骨汤咸到饮唔到, 最后叫佢收走呢间餐厅仲有其他熟食既, 但味道都系好一般, 唔多
门面几靓, 悉心布置左个层架, 地方都宽趟,

一黎度就紧系点D食得既野先啦, 首先就要食刺身
加上人又唔系多, 点解都会漏单有D款冇比我地??
刺身

对佢既刺身好失望, 都唔想再点黎食

火炙帆立贝寿司
除左刺身仲有寿司叫, 由于竹得叫帆立贝刺身, 就唯有叫寿司
但呢个帆立贝都系冇乜味, 完全冇帆立贝既鲜甜味

碗仔翅/ 牛骨汤
个牛骨汤咸到饮唔到, 最后叫佢收走

呢间餐厅仲有其他熟食既, 但味道都系好一般, 唔多详细介绍
金沙鸡软骨/ 榴梿炸弹

上汤煮蚬
个汤冇味既蚬, 但胜在个蚬肉都新鲜

焗蚝
焗蚝似系用急冻蚝粒放上个蚝壳度

食烧肉牛肉必定会系主角, 以下图片包括左以下
1) 黑椒一口牛肋肉 - 同骰仔粒一样, 只系落左黑椒做调味
2) 汁烧安格斯骰仔粒
 - 食落JUICY好香牛肉味, 有入口即溶既感觉
3) 厚割牛舌
 - 厚切好食过薄切, 口感好D, 薄切好快就会烧到干哂
4) 薄切牛舌 - 太薄好易烧㶶
5) 黑毛飞霜空降和牛 - 第一批叫既最好食, 脂肪分布平均, 其后叫既都比较逊色, 唔知系咪因为切出黎既部位唔同
6) 骚骚牛里肌- 普通烧牛肉, 冇特别
牛肉并盘

所有牛肉都冇调过味, 烧既时候要自己落盐去带返个牛肉味出黎, 如果唔落盐就咁沾酱汁就冇咁好食
靓既牛肉只需落小小盐调味就已经好好食, 呢度既牛肉不过不失, 应该系即叫即切, 上碟时都仲系冰既
但由于摆落去烧既时候仲未解冻,  烧既时候就会出好多水, 可能因为咁流失左应有肉味, 浪费左旧牛肉

另外都试左烧鸡翼同猪肉, 好普通, 调左味等于冇调味, 留返个肚黎食骰仔牛好D

海鲜

除左肉类, 海鲜都有, 值得推介既就系呢度既烧蚝, 真系新鲜原只连壳上
职员好悉心讲解点样烧法, 要烧几多分钟, 烧好如果唔识开蚝仲会主动帮你开埋

除左烧蚝之外, 当职员见到我地烧法唔系几岩既时候都会黎帮我地同指导我地, 5星级既服务丫
虾系D雪藏虾, D肉食落已经唔弹牙, 又系可以唔食既
日本宫崎牡蛎
只蚝烧熟啦, 好肥美, 肉身都好厚, 好鲜味, 职员话呢只蚝都属于可以生食既级别, 但安全起见都系烧烧佢啦
钟意食蚝既朋友翻本冇难度呀!

食得多肉就谂住揾D生菜包住食冇咁油腻, 但呢个生菜都唔知雪左几耐
雪到冧哂, 叫人点食?? 上比客时应该睇一睇先

生菜

今次再黎真系好失望, 虽然服务好好, 但食物质素真系比上次差左好多
价钱只系包括左2罐饮品, 连拎杯水都冇, 只有支装水提供 <<会计落2罐饮品果度
呢个价钱系出面可以有好多选择, 但钟意食蚝既朋友可以一试
2018-12-29
庆祝纪念