餐厅: 北京樓 (星光行)
资讯:

餐厅: 北京樓 (星光行)
资讯:

(非会员)
2009-07-27 17 浏览
是日带来从美国来港旅游的外国人(一家大细共5个)食饭, 想比佢留下最好印象, 所以先拣呢间咁贵, 但有丰富经验做游客生意, 享负盛名的高级餐厅。首先, 订枱时我地已经问左佢会唔会0系客人面前片只北京填鸭, 佢话会。但当日佢攞只鸭去我地枱边, 叫我地望一望, 跟住佢就想走返去几张枱以外(我谂有7,8米, 而且问题系中间隔左几张枱挡住我地视线嘛)的车仔上面准备片。呢一刻, 我即刻叫住佢, 叫佢推架车仔到我地枱边片, 佢先不情愿咁照做。(我唔明点解唔自动自觉推埋黎片啰, 我地张枱系窗边, 根本左右两边都有足够空间比佢架车仔。)好, 到第二样。我地专登订左只"乞儿鸡", 因为睇左呢度d人写话会比个金锤你做纪念, 又可以自己亲手"卜"开个壳, 所以唔理3xx一只, 我地都照订左。(刚才比佢片鸭架车仔已经比佢推翻去原位, 即系几张枱以外。)又系咁, 佢走黎话只鸡ready, 叫我地可以揾一个人出去佢架车度开壳。喂, 大佬呀, 我咁贵食只鸡, 系贪佢可以做表演比d外国人睇嘛, 你叫一个人出去, 其他人点呀??? (成枱有5个都系外国人!)于是我又叫佢推架车埋黎, 佢今次更黑口面。头先讲左, 我地张枱

好, 到第二样。我地专登订左只"乞儿鸡", 因为睇左呢度d人写话会比个金锤你做纪念, 又可以自己亲手"卜"开个壳, 所以唔理3xx一只, 我地都照订左。(刚才比佢片鸭架车仔已经比佢推翻去原位, 即系几张枱以外。)又系咁, 佢走黎话只鸡ready, 叫我地可以揾一个人出去佢架车度开壳。喂, 大佬呀, 我咁贵食只鸡, 系贪佢可以做表演比d外国人睇嘛, 你叫一个人出去, 其他人点呀??? (成枱有5个都系外国人!)于是我又叫佢推架车埋黎, 佢今次更黑口面。头先讲左, 我地张枱明明两边都有位, 但个侍应只系将架车推到一半, 推到路中心(即比头先推少约3份1的距离), 停正0系其余2张枱中间, 反而我地张枱仲远, 就叫我地就咁开。顶, 真系都唔同佢计喇, 总之睇到都算喇, 但跟住外国人爸爸就好大力咁敲左几下, 有d碎飞左出黎, 跟住个侍应黑晒口面, 二话不说咁执野, 佢全程真系黑晒面, 仲要皱晒眉, 就连外国人都知佢唔like, 好似自己敲得太大力, 做错野咁, 气氛即刻彊晒。

大佬呀, 我带佢地黎食饭系想佢地开心, 但呢度d侍应黑面待人, 服务态度差成咁, 人地下次会好惊黎香港啰。你咁既服务态度, 我唔驶拣你北京楼啦, 去普通酒楼都得啦。真系冇谂过0系游客区中心的名气食肆会咁差呀!!! ><

(食物本身冇问题, 但服务太差喇, 下次都一定唔会再黎!!!!!)
2009-07-24