2017-07-09 88 浏览
睇openrice啲相,呢间餐厅好似好黑咁,黑嘅餐厅我会食食吓瞓着㗎㖞,不过嚟开呢头,又实在揾唔到有乜好食,黑就黑啦,瞓就瞓啦,嚟试吓!亲切的店员Ice好咁递上menu及作出介绍,谂都唔洗谂梗系要羊架及牛扒啦,虽然真系好想食海鲜拼盘,不过得我同旗袍两个人点食吖.... 话时话,入到嚟估唔到呢度系咁光猛,天花嘅吊灯造形特别又够多,而且干净企理,之前𠮶啲顾虑一扫而空!3种前菜放喺月半弯形嘅碟上,超靓!配合台面上𠮶个lemongrass蜡烛,好特别!3种前菜分别系....玛苏里拉芝士蕃茄沙侓配自家制香草酱呢个组合一直都系绝配,点整都会好食嘅!蕃茄超新鲜够大块,最重要系真系有蕃茄𠮶种甜味!香草味道浓郁但唔会盖过蕃茄嘅天然香气,但如果块Mozzarella芝士可以大块啲就好了,太爱佢了,多多都唔够食哈哈!黑松露野菌忌廉汤上面𠮶层系乜野嚟㗎呢,原来系蓝莓泡沫,好特别,而且真系有阵阵蓝莓香;但饮落去有啲酸嘅?即刻叫亲切的Ice过嚟求救,佢亦都即刻走去问大厨发生咩事,大厨话应该系啲野菌未煮得熟,所以有啲酸味,佢哋感到非常抱歉,所以即刻重新煮过,阵间仲会再俾过两碗我哋饮日本蓝鳍吞拿鱼慕士葱花酥皮盒由于门

玛苏里拉芝士蕃茄沙侓配自家制香草酱

日本蓝鳍吞拿鱼慕士葱花酥皮盒
由于门口疑似抄牌,所以我出咗门口一阵,隔咗一阵返入嚟继续食,个酥皮盒仲好香脆,入面嘅吞拿鱼慕士好香甜,有少少葱花口感更好
前菜

时令雪葩
食红肉主菜之前,食少少雪葩清清口腔先...

黑松露野菌忌廉汤
而喺呢个时候,个汤返嚟了,哇好大碗呀!点解大碗咗咁多㗎?!亲切的Ice话感到非常抱歉,所以俾返个加大版俾我哋饮,仲话大厨试过味,今次唔会再有酸味㗎喇。喺未捞匀黑松露酱之前饮饮先,唔会太杰,野菌味浓,又有啲菌粒,口感几好,不过可以咸啲;捞匀佢再饮,吖就系咁喇,有啲黑松露味道点缀一吓,正!亦都非常欣赏佢哋嘅应变能力,抵赞!
黑松露野菌忌廉汤

烤澳洲羊架 ($198)
哇有成三大件咁多嘅,肉质软滑又juicy,唔食羊嘅我都试一啖先,羊臊味唔劲,估唔到我又食到㖞。话说个雪葩仲喺度,谂住食完旧羊肉,食少少雪葩清清个口腔啦,虽然冇羊臊味。真系天真,一食完一啖雪葩后,啲羊臊after taste系涌出嚟㗎,吓到我差啲水杯都攞唔切!估唔到呢个羊架咁奸险!!!再食吓垫底嘅薯蓉,原来都有羊臊味㗎!伴碟嘅蔬菜上,每块都有黑椒调味,细心!钟意食羊嘅朋友,应该会好满意呢度菜了!
烤澳洲羊架

慢煮美国安格斯牛扒 香煎法国鹅肝 焦糖菠萝 烧芦笋 羊肚菌忌廉汁 ($238)
上面有一块细细嘅鹅肝,份量啱啱好唔会太腻,入口即溶超正;牛扒肉质唔鞋仲好juicy,厚度啱啱好;羊肚菌忌廉汁先无得顶,话说羊肚菌有几矜贵就系铁一般嘅事实㗎啦,我都唔奢望个汁入面会有好大粒我最爱嘅羊肚菌,但竟然入面有1大1细!真系开心到笑出嚟啊,将啲汁倒晒喺牛扒上面食,系几咁好味呀!下面块大菠萝、翠肉瓜及矮瓜大大减低油腻嘅感觉。食完睇返相先发觉,条芦笋呢?

Rose Latte
咖啡及玫瑰味都好平均,上菜时见咖啡面有啲玫瑰花瓣,谂住都系同外面𠮶啲冇乜特别啦,点知饮饮吓入面真系有原粒玫瑰,而唔系只得玫瑰syrup㗎,成件事太有诚意喇!

桃花红茶
一壶咁上,入面有好多桃花,卖相吸引,不过我就觉得偏酸,加少少蜜糖饮会更好,饮完一定有好多桃花啫!
桃花红茶

呢条街嘅餐厅普遍都系比较亲民啲,而呢间餐厅位置方便易揾,食物质素又唔错,最重要系服务一流,待客之度及应变能力都极高,系冇谂过咁高,值得一试!

话时话,今晚有另一台全女班,食食吓佢哋请亲切的阿Ice帮佢哋影相,点解我留意到呢,因为我听到佢叫啲女士们望呢边,又递高部电话帮佢哋高炒,需知识高炒嘅摄影师喺现今世代系非常矜贵,佢仲要喺长台嘅一边影完再行去另一边再高炒一张!虽然成间餐厅都坐满人,而且佢都做到差不多未停过手,不断咁走嚟走去,但佢依然成晚都笑容满脸,非常抵赞!如果Openrice服务𠮶一栏,5粒星系满分,我会俾你10粒星!

下次我再嚟帮衬的话,记住俾返条芦笋我食啊,哈哈!
2017-07-06
前菜