2021-08-28
贺朋友嘅元朗新居入伙,但我哋懒得煮🙈,佢就介绍咗呢一间新开嘅泰国餐厅俾我,话呢度嘅泰国菜好味而且环境舒适,平日仲要有tea set🥰,于是小编就同佢去试吓~《泰式柚子鲜虾沙律》🦐 $88依款沙律主要以水果(柚子)为主,比较清新,唔会啖啖肉。凤尾虾鲜甜爽口,口感弹牙而且唔似壳,非常新鲜,再配合埋新鲜柚子切粒、花生、芽菜、炸葱头蒜片、香葱粒等一齐食,再以泰式酸辣汁混合,作为前菜非常开胃,而且口非常丰富。《海鲜冬荫功大虾汤🦞》🧑🏾🍳🇹🇭🍋🌶 $108冬荫功汤一上菜,就俾佢成个碗咁大只嘅大头虾吸引晒我嘅注意力,一嚟就大大啖虾膏虾肉!爽🤤!海鲜配料嘅份量亦丰富得令小惊喜,带子、青口、八爪鱼仔等,件件都蛮肥美的,整体来讲,性价比都唔错😌 汤底嘅香茅味浓郁,酸辣味有层次,够哂惹味,同时又唔会灼喉,可以系食主菜之前暖下胃。👏🏻《泰式杂锦拼盘 - Tea set with drinks》$78 🥰拼盘有炸鱼饼x2、米纸卷x3、鸡肉沙嗲串烧x2,虽然系下午茶,但都可以一次过满足你贪心嘅愿望,样样都大大件,包你食得满足。当中嘅炸炸鱼饼就最好食,好弹牙,整成冬甩咁嘅形状用嚟打卡效果唔错!📷🍩😛《海鲜喇沙 -
泰式柚子鲜虾沙律
《泰式柚子鲜虾沙律》🦐 $88
海鲜冬荫功大虾汤
《海鲜冬荫功大虾汤🦞》🧑🏾🍳🇹🇭🍋🌶 $108
泰式杂锦拼盘
海鲜喇沙
《海鲜喇沙 - Tea set with drinks》$88🦀🐚🦑
海鲜嘅配搭蛮丰富的,有青口、去壳大虾、八爪鱼仔、鱿鱼圈、蟹棒等,配菜当然仲唔少得爽口嘅芽菜、豆腐干同埋熟鸡蛋。面底有别于传统嘅半米粉半油面,用咗手工扁蛋面🍜,面质更为弹牙,充满蛋香,不过亦好吸汤,要赶快趁热食,唔系会变捞面🙈!喇沙汤底比较甜而不辣,椰奶味🥥比较重,所以好creamy,令面条更挂汤,都值得一赞👏🏻🤤
最后不得不提嘅就系呢度嘅环境同埋服务,餐厅嘅楼底非常高,而且座位宽敞舒适,系同朋友众脚嘅好地方,而且侍应嘅笑容亲切,成日主动帮客人加水,而且非常有礼貌,赞得赞赏!👍🏻