2013-08-14 2261 浏览
朝早男友话,不如今晚食好少少其实一向都不太浪漫的佢,见面时竟然话知道今日是节日(七夕)原来佢都有一丁点的浪漫细胞原先是想去海港城的BLT, 但因为打风落大雨的关系唔想有遮都要湿身, 所以临时转地点, iSquare喇~大家都心灵想通地话试Carpaccio见到呢dinner set都唔算太贵, 就决定入座内里环境有点昏暗, 情侣来吃饭都不错!     由于我食左tea, 唔太饿, 所以尽量唔叫d好饱肚的男友order左最平的dinner set (太details的内容我无了解过), 有salad or soup拣佢拣左salad, 原来黎到系咁样有2片烧茄子, 熟度刚好, 最左边的原来是煎芝士, 超好味呀, 皮脆内软, 有d似煎年榚咁我同男友都喜欢食芝士, 所以对呢个都有好评食完呢个.. .有waitress倒了槛榄醋比我地我地都见隔离台有面包篮, 初时都无理会, 但不停端上第二第三度菜, 都仲未黎面包篮于是分别问了不同的waiter, 至少3次先送上真的咁忙嘛? 如果系忙既, 可以唔倒槛榄醋给我们, 咁我地就唔会问喇!唔比包但倒醋比我地又做咩呢?!面包上台时, 仲系暖, 法饱来的,
朝早男友话,不如今晚食好少少
其实一向都不太浪漫的佢,见面时竟然话知道今日是节日(七夕)
原来佢都有一丁点的浪漫细胞

原先是想去海港城的BLT, 但因为打风落大雨的关系
唔想有遮都要湿身, 所以临时转地点, iSquare喇~
大家都心灵想通地话试Carpaccio
见到呢dinner set都唔算太贵, 就决定入座
内里环境有点昏暗, 情侣来吃饭都不错!

由于我食左tea, 唔太饿, 所以尽量唔叫d好饱肚的
有salad or soup拣
佢拣左salad, 原来黎到系咁样
有2片烧茄子, 熟度刚好,
我同男友都喜欢食芝士, 所以对呢个都有好评
set dinner 入面的头盘
食完呢个..

.有waitress倒了槛榄醋比我地
于是分别问了不同的waiter, 至少3次先送上
唔比包但倒醋比我地又做咩呢?!
面包上台时, 仲系暖, 法饱来的, 内软皮烟un, 每人有2片
餐前面包
其后送上凯撒沙律 w/ chicken (散叫)
好多芝士片, 仲要唔系散装, i like it!
蔬菜都好新鲜, 而且都有几多鸡肉
casaer salad with chicken
食紧沙律途中送上匾意粉, 男友话menu提到系自家制

味道好香, 是卡邦尼味道
咸味适中, 又唔会太漏腻
入面都有唔少蘑菇同烟肉片
意粉煮到刚好, 有口感, 好味!
自家制匾意粉

我地叫既cold cut

(头盘)(都是散叫)竟然起呢个时候仲未到,
头盘㖞!!! 咩事呀!? 是漏单还是什么呢?
又要问....
最终是最尾来的一道菜
男友食到呢度, 已经有d唔高兴
食完哂以上果d都饱同腻喇, 而家先上"头盘", 倒叙法咩
cold cut有5-6款唔同年份的火腿
其实食物真的ok, 不过佢咁迟先送黎, 我都系每样尽量试一片
另外如果配的不是酸罗白会更好, 提议面包/水榄
酸罗白太酸了!

Cold cut

最后送上set的甜品
侍应都好识做, 比2枝匙羹, 呢点都颇细心既
士多啤梨配云利拿雪榚
雪榚有新鲜的云利拿籽, 似系自家制, 都好软滑
dinner set的dessert
题外话/补充资料: 其实都唔算爆哂场, 唔明点解要3番4次吹waiter先上面包! 头盘变最后一道菜.... 虽然所有食物的味道真是不错, 不过....咁既service, 男友话唔会再帮衬
2013-08-13
set dinner 入面的头盘