2016-06-22 769 浏览
第一次写食评,系因为无可能不吐不快!寻晚同朋友一行10人去小南国食生日饭,被安排坐响房内的其中一张台,坦白讲环境系靓的,望住香港夜景,食物系可接受的(虽然其中一个蟹粉豆腐系酸的,同侍应讲咗,都帮我们取消了,ok啦)但其他的服务就奇差!一. 切饼服务(i)无细心问清楚客人,惊喜被破坏当晚我们带了一个生日蛋糕为朋友庆祝生日,谂住俾个surprise俾寿星,但个侍应响无私底下问我们任何一个,就对住成台人讲:你们系唔系带左个蛋糕来?我帮你们上埋佢? 我们已经打左个突,觉得有无搅错!但都算啦,只系觉得这个侍应好唔识做,无话佢d咩。(ii)无服务之后侍应出来「大力」放低d左个蛋糕、蜡烛同刀,咁就走咗,蜡烛同刀都无帮我们开,火机又无提供!都算!谂住生日唔到搅到唔开心!(iii)态度差劣唱完生日歌,谂住侍应会来切饼,系我地叫佢先打算做,个样仲黑过关公,其中一个朋友谂住打完场,话自己分得啦,个关公侍回应咗一句:「咁你地自己切就最好啦!」咁就走咗!(iv)总结问题系你收我$100切饼费,除了帮我雪住个蛋糕同帮我放落只大碟度,其他野都唔做或唔想做,堂堂一间大集团的「高级食府」,响尖沙咀北京道一号开店,连基本
第一次写食评,系因为无可能不吐不快!

一. 切饼服务

(i)无细心问清楚客人,惊喜被破坏

(ii)无服务

(iii)态度差劣

(iv)总结

问题系你收我$100切饼费,除了帮我雪住个蛋糕同帮我放落只大碟度,其他野都唔做或唔想做,堂堂一间大集团的「高级食府」,响尖沙咀北京道一号开店,连基本的礼貌和服务态度都无,系不能容忍!

二. 赶收工

间餐厅写得好清楚系23:00关门,佢地由22:15左右就轮流做d小动作想叫我们走。

(i)埋单

22:20 就叫我们埋单,有个疑似部长的人响无作任何解释(如:我们要埋数,麻烦可唔可以帮我埋左张单先)语气唔好的态度下叫我们埋单,但好笑地,佢地之后一直无人入来攞返张单㖞!

(ii)未走先执台

我们未打算走,仲倾紧计,就有两个侍应不停收晒我们的碟,劲嘈,其实系唔系应该等客人离开先执呢?

(iii)关冷气

22:45左右,有个疑似部长入房关了我们的冷气!22:50佢地就叫我们走啦,门口已经见到部分职员已经换好做服等收工!

收利园的价钱,俾九流的服务,再靓的景,再好的食物都唔会有下次!

小南国的管理层,请好好培训员工,尤其你们的目标顾客系商务、高端顾客及游客,除了提供好的食材、好的用餐环境外,优质的服务态度都同样重要,缺一不可!
2016-06-18
庆祝纪念