2022-07-02 2072 浏览
.最近呢间餐厅人气爆灯,适逢同老公既周年纪念就快到,我地就订左呢间餐厅庆祝啦。究竟呢到既食物质素、环境系咪真系咁好?!我地book左平日放工后时间用餐,去到只有我地一枱客,我remark左要corner位,以为可以坐近特色字墙个边,但被其他客book左了,唔紧要啦,坐近窗既位置都几好既。一坐底女店员已经比左两杯水同menu我地睇,都同我地讲左个晚set menu既汤系粟米汤,服务暂时都几好既。我地叫左set dinner for two (6 courses) (HK$638),再加一杯house white wine (+HK$58)同一杯moscato (HK$58)。如果想散叫亦可,佢本menu都几得意,有人手画既公仔图案。*First course - 粟米汤*唔特别,比较稀身既粟米汤而已😐。*Second course - 水牛芝士蕃茄配薄荷黑醋汁*呢道前菜比较出色,将水牛芝士、车厘茄同薄荷叶一齐夹黎食,味道清新可口,带点酸酸甜甜好开胃😋。*Third course - 水牛城鸡翼*好耐冇食水牛城鸡翼,比较期待,不过要失望了,鸡翼只系煎过,冇炸过,甜酸味没有,好普通😐。Fou

*First course - 粟米汤*
唔特别,比较稀身既粟米汤而已😐。
粟米汤

水牛芝士蕃茄配薄荷黑醋汁

*Third course - 水牛城鸡翼*
水牛城鸡翼

Fourth course - 龙虾汁蟹肉意大利饭
本身我地纠结紧叫广岛蚝意大利饭好定系龙虾蟹肉意大利饭好,最后都系叫左后者😆好彩个饭都ok,食risotto我最关心系啲饭煮成点,饭唔得成碟可以报销,呢碟risotto系好食既,冇生米,每粒米都煮得软熟,吸哂龙虾汁,好入味,最惊喜既一点系佢将蟹肉捞入饭到mix左一齐,每食一啖饭都有蟹肉,好正😋。
龙虾汁蟹肉意大利饭

Fifth course - 16小时慢煮油封鸭髀
鸭脾肉嫩滑,带有香草香味,慢煮可以锁住肉汁又唔会overcook,鸭味都香。配菜有牛蒡,呢个好食㖞,有酸瓜。整体黎讲都ok既,不过都系冇咩惊喜😬。
16小时慢煮油封鸭髀

Dessert - 咖啡蛋糕
咖啡蛋糕表面有块朱古力片,蛋糕入面好软熟,咖啡味同朱古力味都重,好浓咖啡香,我地两个都钟意食,觉得几好😋。
咖啡蛋糕

House white wine 偏酸,都唔够香,老公唔太钟意呢枝酒。Moscato就正正常常,香过杯white wine。
House  white    Wine

全晚得两个店员,但服务都好好,会主动斟水、收碟,我想要杯热水,佢比左一壶我,我都几surprised😂appreciate既。
热水

环境方面,餐厅有11张4人枱,坐近窗会舒服啲,可能系梳化位吧。其实佢既装修都系偏暗黑风,有蓝灯点缀,其实几有情调,播既音乐都好chill,其实几适合黎庆生庆周年,不过我冇request佢写字,只系remark左庆周年纪念,我谂住甜品有写字就bonus黎。我见有人黎庆生会送张卡仔同即影即有相,不过要订枱时request吧。

本身7点半前用餐环境都几好,坐隔离枱既食客都系细声讲野,坐近特色墙个边有4张枱,有2张坐左4人既,另外一枱有个女仔等紧佢朋友到,到呢刻环境都系好舒服。点知个女仔既朋友到左后,两个人就好大声讲野,我地同佢地相隔至少两米,都好清楚听到佢地讲咩,加埋餐厅音乐,成个环境变得好嘈,好想快啲走😮‍💨古人话三个女人一个墟,依家两个女人已经一个墟😮‍💨好彩系我冇坐近特色墙𠮶个凹位既座位,否则嘈音会更犀利。

整体而言,我觉得呢到既食物质素、味道又未到好惊喜好高质,但一试无妨既,六道菜有一半ok既,自行衡量,但服务真系好好👍🏼

味道 ★ ★ ★ ☆ ☆
环境 ★ ★ ★ ☆ ☆