2019-07-17
两个人叫咗个788餐,share 1块扒唻食。先来嘅系三文鱼沙律,食物无乜特别,但特别在于服务。个waiter 放低碟沙律,但倒泻咗半杯水,成枱湿洒,佢走咗去,我以为佢去攞毛巾,佢唔知做乜去攞水壸帮其他枱加水,我见佢完全无意欲过嚟,我叫咗一个好似经理嘅人,个经理叫佢佢先如梦初醒攞毛巾。到个汤, 话就话系龙虾汤, 其实根本系蕃茄忌廉汤。个扒我叫4成,佢比咗10成,但都有问要唔要煮过。由于已经等得好耐,我都要咗,无叫佢换。食完晒后,个waiter 又出场。见我地食完,佢收咗我只碟,但好似见到好多野未收,所以去攞咗个盘,其中一枱又食完,跟住又好似经理叫佢,佢已经唔记得要帮我地收野。忙,收唔到,我理解,但佢竟然之后去咗set枱,当时已经9点几,跟本无新客,咁唔系应该serve 咗依家响餐厅嘅客先呢?我读书嘅时候唔系好感受到什么叫活着的人比死去的人更痛苦,而依家我终于明白。。佢宁愿去serve 一啲已经离开嘅人,都唔肯为我收野,上甜品,上咖啡。。我𠮶刻都几无奈同痛苦之后上咖啡无上奶,𠮶啲都唔讲。。 总而言之,我唔会再去。坚尼地城好过佢嘅西餐大q把,何苦要受气?