2024-02-08
唔俾水,唔俾纸巾,只收现金,食物怀疑唔干净。之前话系因为环保唔俾水客人。如果系为环保咁唔主动比已经足够啦,但系客人问佢拎水都系唔肯比,本人就系试过唔舒服想拎杯水食药都唔俾。而家就要收两蚊买支水,咁即系唔系为环保啦,浪费一个胶樽㖞。见到我买完水口黑面黑,跟住解释话𠮶两蚊要来助养儿童, sorry我都有助养儿童,你钟意助养儿童,咪自己出钱助养儿童啰。你批发入啲水返嚟都要钱啦,你𠮶两蚊助养得啲乜?。唔收任何电子支付,仲试过喺客人背后埋怨点解而家啲人唔带现金出街。今时今日, 印个二维码已经可以收FPS, PayMe,支付宝,揾部旧电话已经可以收八达通啦,都唔肯做。算数,可能你认为万恶嘅电子支付会泄漏个人私隐,要捍卫现金交易系你自己嘅事,但系唔好俾人听到你背后话啲客啦。你自己唔肯改变,就唔好埋怨点解呢个世界唔跟随你哋唔肯改变。食物质素一般,因为都系一啲简单烹调菜式,但重点系试过几次食完肚痛,怀疑系啲生菜沙律唔干净。名为Cafe但系咖啡难饮,虽然有即磨咖啡机但系因为唔识拣咖啡豆,只系普通茶餐厅斋啡味道。其实呢啲都可以接受,咁嘅价钱唔expect好高质素,亦都知道唔系做精品咖啡,只不过咁样其实令我觉
名为Cafe但系咖啡难饮,虽然有即磨咖啡机但系因为唔识拣咖啡豆,只系普通茶餐厅斋啡味道。其实呢啲都可以接受,咁嘅价钱唔expect好高质素,亦都知道唔系做精品咖啡,只不过咁样其实令我觉得店主冇乜思考过改善食物。叫热柠水冇柠檬,又话系用咗「手工柠檬汁」,咁就搞到杯野太酸饮唔落,问佢拎杯水谂住沟淡少少饮,于是就收左我两蚊。
讲真会重复食纯粹系因为全区只有呢间做全日早餐,过咗12点又想食早餐,唯有食佢哋,但系每次都冒着食完会肚痛嘅风险,唯一好处系价钱平。餐厅设有室外用餐区,方便宠物主人,但系其实每次食嘢都好多乌蝇,再次反映卫生风险。
总括嚟讲呢间餐厅食物质素一般,对客人诸多不便,而且全部都有藉口解释。正面嚟睇系有原则,但系我个人感觉只不过系一班唔肯企喺客人角度思考嘅脑细,硬将自己价值观塞俾客人,食物质素亦从来没有改善。谨余嘅好处系价钱平,可以带宠物用餐,同埋系全区12点后仍然有早餐食嘅餐厅,但系再讲多次,唔止一次食完个肚唔舒服。
小店系值得支持,但系身体要紧,唔会再支持呢间了。