2025-01-17 1215 浏览
今日收工一个人去揾食,就去咗兰杜街行下,睇下有乜心水。见到新开间发达叉烧,就去试下啲叉烧水准如何。见到滑蛋叉烧饭$70蚊,金钟收费算系咁啦,加上好叉烧而家难揾。再加咗$10转做猪油捞饭,毕竟而家好少见。而且我同职员讲想要肥啲嘅叉烧,职员都好有礼貌咁话会尽量安排,唔一定有。咁我见个职员都咁有礼貌咁提我,我都做好心理准备,希望师傅心情好,帮我安排到肥少少嘅叉烧~到一上桌,先嚟碗汤,无乜味精,少盐清汤,暖下位热下身相当合适。主菜一上,猪油捞饭非常香,我半搅拌后食得相当过瘾。滑蛋相当香滑,唔会太油唔会太湿,师傅手势相当好!叉烧虽然全瘦,但份量多,师傅为咗配合瘦叉,将佢切得非常薄,虽然干,但都咬得烂,配合滑蛋同猪油,完美平衡!唯一美中不足系叉烧表面无乜焦糖味同炭香,有少少似食紧煲汤汤渣,不过有滑蛋同猪油配合,完美平衡!总括嚟讲,服务态度同环境非常好,一个人坐得非常舒服,职员都提我要捞匀猪油先好食个饭,非常亲切同好笑容。作为一间叉烧专门店,如果为咗食叉烧而去嘅人,可能要有心理准备,试多几次,撞下手神先食到想食嘅肥瘦度!或者有食过嘅人可以分享下点先食到肥叉烧~我个人而言唔会再去,因为我肯定有其他铺头
今日收工一个人去揾食,就去咗兰杜街行下,睇下有乜心水。

我个人而言唔会再去,因为我肯定有其他铺头会有多啲肥叉卖俾我呢个爱肥之人~
滑蛋叉烧饭(要求肥叉)
2025-01-17
  • 瘦叉烧饭