餐厅: 香港老飯店
资讯:

我哋今次去咗一间好有历史嘅中菜馆食返啲正宗粤菜😉点解会去尖沙咀分店呢⋯⋯💭事缘系因为两次去上环𠮶间都咁啱有人中COVID关门唔开🤣🤣🤣我哋同上环𠮶间真系好无缘👉🏼👈🏼突然间谂返起呢一间两次都去唔到嘅餐厅,就一于试试打电话去Book下枱啦😜我即日下午电话☎️预早Book咗当晚6:30PM😉去到见到佢个生招牌都觉得呢间餐厅好有历史感😜6:30PM准时上到去,哗!全场爆满!有冇咁夸张呀!真系无谂过呢个钟数竟然已经系爆满😥😥😥好在有Book枱咋😜✌🏼我觉得呢间餐厅所有职员嘅服务态度都系非常之好👍🏼👍🏼👍🏼佢哋1⃣️唔会催你落单2⃣️俾你慢慢睇餐牌3⃣️又不停帮你斟茶😂😂😂我哋都觉得唔系几好意思😉😉😉经过一轮讨论之后,我哋决定嗌下面呢5⃣️样嘢食🤨🤨🤨1⃣️熏蛋琥珀合桃👇🏼其实佢嘅熏蛋同平时食出面食嘅糖心蛋都唔系太大分别🧐不过有琥珀合桃点缀下😉但就唔算好脆口,只系中中作品🤨真系识煮呢啲小食嘅老人家(我Uncle🤣)仲整得好食过佢🫣我讲真㗎🤨2⃣️干烧明虾球👇🏼个虾球好大只🤩🤩🤩虾球个汁系好大阵泰式酸辣酱同豆瓣酱嘅混合味道🤣系几好食,甜酸嘅味道都几开胃,虽然系咁,但好可惜成碟𩠌镬气欠奉🤨侧边嘅西兰花都比较硬😅😅😅好似真系摆

1⃣️熏蛋琥珀合桃👇🏼

2⃣️干烧明虾球👇🏼
个虾球好大只🤩🤩🤩虾球个汁系好大阵泰式酸辣酱同豆瓣酱嘅混合味道🤣系几好食,甜酸嘅味道都几开胃,虽然系咁,但好可惜成碟𩠌镬气欠奉🤨侧边嘅西兰花都比较硬😅😅😅好似真系摆喺高汤里面烚佢几下就算😩😩😩唉⋯⋯个西兰花真系完全扣晒分😣$298嘅一碟𩠌,我真系俾佢唔合格!

3⃣️担担面👇🏼
佢好好咁分开咗两份俾我哋,每一份仲要都系好靓好精致嘅摆盘👍🏼呢个赞👍🏼我觉得呢碗担担面都OK嘅,但花生酱唔够多🥲🥲🥲所以唔香😥😥😥面嘅质感都系正常啦,同埋个汤再辣啲就仲好😜😜😜呢个系成晚唯一一个比较OK嘅嘢食😅

4⃣️杨州炒饭👇🏼
冇咩镬气嘅杨州炒饭,虽然佢唔贵但唔值得嗌,茶餐厅或者大排档仲好食过佢😓😓😓

5⃣️酒酿丸子👇🏼
都系令到我有啲失望嘅甜品,因为佢无桂花味,系一啲都无😣只得个酸味😟😟😟啲小丸子质感又唔够松,唔好食🤨🤨🤨大家唔驶嗌呢个甜品了😣
🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
总结:成餐饭食咗$750,但系冇一样系有惊喜😣我谂香港老饭店真系「老」喇,眼见大部份嘅枱都系一啲老一辈嘅食客,或者系熟客😞以餐厅呢个质素,同埋呢一个偏贵嘅价钱,我谂新一代嘅年青人都未必会想去呢个地方度食🤔但系不得不赞嘅系佢哋嘅服务态度系真系一流!我谂餐厅老板系时候谂吓转下型啦⋯⋯
🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸