深水埗呢两年黎除左越开越多cafe🥜之外,呢个地区本身都有唔少糖水(甜品)舖🍧驻足,而本人每次去亲深水埗都总有铺瘾想食返碗甜野🤣仲记得早系五、六年前系香港食到芋圆既糖水(甜品)舖无乜几间,当时本人系 #康瑞甜品 既忠实粉丝,可惜近年佢既质素大不如前就好少再帮衬☹️ 到访当日临时系街上搜寻附近糖水(甜品)舖📱,见到呢间甜品店💛既冰烤紫薯雪糕系列几吸引就去食👀.甜品店店内仿照港式大排档格局,令人恍如置身系8、90年代中,充满怀旧既味道虽然小店有供应近年大热既芋圆同仙草,不过佢地卖既主要都系传统中式/港式糖水,如果要窝夫🧇、心太软🍫同班戟🥞等西式甜品,呢度就食唔到啦~🙈.系介绍食物之前,都想同大家分享返本人当日既体验😩本来去糖水(甜品)舖食甜品都系求快乐,唔会要求要d乜野服务,然而店内有位男店员🧑🏻‍🦱既服务态度连最基本既都做唔到,真系令人不敢恭维🙄话说当日呢位男店员埋黎落单后返去收银处写单✍️,之后就将张单系旁边飞落黎我地台,令我地有种被掟单既感觉,感觉唔系太好😓坦白讲,黄店并非等于有免死金牌,如果系唔好食、服务态度差👎🏻既,就算几黄💛都唔会留得住同路人😠*******************
深水埗呢两年黎除左越开越多cafe🥜之外,呢个地区本身都有唔少糖水甜品)舖🍧驻足,而本人每次去亲深水埗都总有铺瘾想食返碗甜野🤣
仲记得早系五、六年前系香港食到芋圆既糖水甜品)舖无乜几间,当时本人系 #康瑞甜品 既忠实粉丝,可惜近年佢既质素大不如前就好少再帮衬☹️
到访当日临时系街上搜寻附近糖水甜品)舖📱,见到呢间甜品店💛既冰烤紫薯雪糕系列几吸引就去食👀

系介绍食物之前,都想同大家分享返本人当日既体验😩
本来去糖水甜品)舖食甜品都系求快乐,唔会要求要d乜野服务,然而店内有位男店员🧑🏻‍🦱既服务态度连最基本既都做唔到,真系令人不敢恭维🙄
✨仙草紫草园💜 ($38)
冰烤紫薯雪糕系列一共有3款,除左呢款以仙草为主既仙草紫草园,另外仲有爱玉紫玉园同豆花紫花园,3款甜品名充满仙气🧚🏻‍♀️

3款甜品既配料都略有不同,而呢款仙草紫草圆就有雪糕、芋圆、地瓜圆、仙草、黑糖水晶同红豆
仙草食落滑捋捋唔会好似食紧龟苓膏咁爽口,仙草应有既口感做到但就无仙草味;芋圆地瓜圆口感都算烟韧,可惜同样食唔到各自既味道😥
红豆煮得够腍唔会过烂,黑糖水晶就无乜特别;对于个人而言成碗甜品既重点其实系个球紫薯雪糕🍨(顺带一提茶控客人🍵可选择转换新口味既玄米茶雪糕🙆🏻‍♀️)
紫薯雪糕口感绵滑唔会有雪感❄️,不过亦因为咁会比较易溶💦,食既速度要快😆
雪糕里面有唔少粒粒紫薯肉,食起上黎几有口感👅,不过个人觉得紫薯粒既纤维口感同甜甜地既味道唔知点解好有食紧菠萝肉🍍既错觉🤣

✨叁元豆花 ($35)
呢碗叁元豆花有豆腐花、芋圆、地瓜圆、黑糖珍珠、紫薯西米同埋四选一既配料,可以拣香草雪糕🍦/爱玉/芒果🥭/红豆,我地当日就拣左爱玉🤗
豆腐花食落并无豆味,芋圆同地瓜圆系前款提及过就唔再重复
珍珠好大阵黑糖味,口感方面就正常发挥👌🏻

紫薯西米只系紫色🟣既西米,食落无紫薯味🍠,质感亦偏腍可以话系无口感可言😥

最特别既莫过于系旧爱玉,带有好大阵柠檬味,感觉好似洗洁精……..🥴
👧🏻人均消费:$37
😋味道指数:2.8/5
💰抵食指数:3.8/5
🪑环境指数:3.8/5
💁🏻‍♀️服务指数:2.5/5
👍🏻再访指数:1/5
📍深深甜品
地址:深水埗桂林街46号恒安楼地下C舖
⏰营业时间:15:00–00:00 (Mon–Sun)