2016-06-20
事源小弟喺某报章媒体得知,龙津小食呢间嘢嘅创办人老细早排接受某报馆专访,所以小弟于琴日 (即2016年6月18日) 下午五点零钟,就专诚由钻石山坐车嚟到蓝田呢间分店前嚟帮衬。点知……未食到啲嘢,就开始受气喇!恶劣态度接踵而来,山长水远嚟到呢度,几经辛苦下,卒之俾我揾到呢间嘢,当时见到企喺店里面嘅就有两个阿姐同一个阿叔喺度。
于是我好有礼貌咁问:“唔该啲鱼蛋点卖呀”?,其中一个呀姐黑口黑面咁嗒低头回应:“大碗二十,细碗十蚊”。我问:“咁一串几钱呀?”(原本谂住买一串试下好唔好味先),点知个呀姐拿住块面唔彩我,跟住我再问:“系唔系冇一串卖㗎?”,于是个呀姐就好似食错药咁,怒睥咗我一眼之后,突然递只手上嚟好大力咁猛拍挂住喺里面𠮶条 “$7一串鱼蛋” 嘅价目牌,跟住好大声咁咈:“你唔识睇㗎?” (由于小弟系初次帮衬,再加上头先俾前面个客遮挡住咗,所以先睇唔到𠮶价目牌)。小弟当时已经好嬲喇,但为咗息事宁人,自己啲EQ都算控制得好好,(心谂千祁唔好同呢种人一般见识,最多下次唔再帮衬嘅啫),惟当时就真系谷到自己成肚气。
好喇,当时我当然冇心情再去试鱼蛋喇,咁
好喇,当时我当然冇心情再去试鱼蛋喇,咁就同隔离另一个呀姐讲想要一碗碗仔翅,(事关个老细接受访问时同记者讲,话佢哋啲碗仔翅配料同鱼蛋汁都系中央工场整定返嚟嘅),咁我梗系唔执输,想一试究竟啦!点知令到小弟非常失望,碗仔翅落咗好多味精,啲配料又好稀,真系唔知似乜?成个汤底卖相就好似洗脚水咁,食完之后劲饮好多水。 完全九唔搭八咁。
与此同时偶尔听到企喺我隔离食紧鸡蛋仔嘅两个学生哥哥喺度讲:“佢哋啲鱼蛋唔好食,好似成旧粉咁。” 哎……我一听到呢度,觉得头先真系好好彩,冇去试佢哋啲鱼蛋喳。
食完碗翅之后,我就问里面企档鸡蛋仔个阿叔,“请问啲垃圾丢去边呀?” 跟住个呀叔好唔耐烦咁,用只手指向前面冇雷公咁远,大大声咁话:“放喺𠮶度啰…”,跟住怒啤咗我一眼
唉……呢间啲咁嘅垃圾嘢,咁冇礼貌既人渣,想我下次再帮衬都几难。同埋俾著呢啲咁冇礼貌兼臭脾气嘅呀姐呀叔睇档,想唔早啲执笠就有鬼喇!
最后小弟想讲讲,如果大家想攞钱去买难受兼受气嘅,嚟呢度就啱嗱