今朝约左D朋友一齐饮早茶,谂住12:30前找数有7折。我地去到之后,知客问我地几多人。好啦,我地话5个人,然后佢就俾左张6人枱我地。坐坐下另外个朋友话有事过唔到黎,我地咪o罗埋佢个位D筷子做公筷lor。到12:10左右,我地再加单,arm arm 我地加左单之后,突然有个侍应走过黎摆多个位! 我地觉得劲怪,问佢咩事,佢当听唔到就走左。OK,咁我地咪由个个位吉左系度lor。加单个𩠌等到12:40先黎,我地无得7折。点知我地食食下有个部长同知客走过黎叫我地转细枱,个时系未够1点,我地都食得七七八八,咪叫佢埋单先lor,点知个部长话,我会计你"6个"茶钱!个部长讲完仲要即刻走,完全无视我地,同其他职员讲个个都扮听唔到!到左1pm佢终于俾左张单我地,张单收左5个茶钱,咁我地咪叫佢改4个lor。佢仲理直气壮话,应该收你地6个茶钱,而家只系收5个!我地即刻同佢讲,明明我地得4个人,你呢个位仲要系你地d侍应走过黎摆,关我地咩事,我地只会俾4人钱。个部长一听到就闹我地︰你地入黎ge时候系话5个人,就算之后少过5个人黎我地都一样照收5个茶钱!呢下真系O晒咀,摆明老屈我地啦!边间酒楼会有d咁唔make s

呢下真系O晒咀,摆明老屈我地啦!边间酒楼会有d咁唔make sense ge 做法!

我地咪同佢理论,个部长仲好意思话,你地4个人坐我地6人枱,阻住我地做生意,叫你地转细枱又唔肯,咪收你5个茶钱lor。有无搞错,唔系你地个𩠌整左咁耐先有得食,我地使坐咁耐,系你阻住我地走先真!而且你地真系觉得我地阻住,已经一早叫左我地转枱,无理由等到而家啦!

部长见我地一直唔肯俾钱,先话计我地4个茶钱,不过系用非常无礼貌ge态度同我地讲。佢话︰我自己俾个1个15蚊ge茶钱咁得啦瓜,你地快d俾钱,我地好多人等紧,唔好阻住我地做生意!

哗!你而家当我地系咩ar,我地唔系俾唔起个1个茶钱,系觉得俾人屈钱!简直系强抢!

呢间咁ge酒楼唔使指意我地会再帮亲!
2013-06-28