1) 星期一13:45 到食个late lunch。 当时人唔多得几张枱。 最近几个月换咗个新职员(师奶), 服务态度差。 我叫咗平时食开嘅”渔村汤晓蒙”,但因为个肚唔系好舒服而平时佢嘅蕃茄都比较生硬,所以落单时讲咗两三次请厨房将啲蕃茄煮熟啲。由佢入机开始,我一直望住佢, 完全见唔到佢同厨房有任何沟通。 经过我张枱时,我问佢有冇同厨房讲, 佢点头话有 (我心谂,系真唔系。。。) 后来送碗嘢嚟嘅时候,我望个蕃茄, 佢立刻攞我双筷子"tok"个番茄入啲汤里面, 然后话”咁就得㗎喇”。我当时哑左咁。。。.佢接住:”如果煮熟佢,会好淋,一pat嘢咁”。我答佢:”我就系想讲”。 佢回答:“唔会咁样煮㗎”, 然后就走咗。 (最后我冇食过个蕃茄)  好嬲, 蕃茄我可以唔食, 但点解要讲大话? 如果有问过厨房而厨房真系话唔想咁样煮,我都会接受,但系佢完全冇帮我问过, 仲要tok我碗面!2) 讲埋前几个星期去食晚饭, 食完后亦叫咗”渔村汤晓蒙”外卖返去畀屋企人, 要搭去将军澳。 我请佢将汤同面分开(同一个职员),佢话厨房识得做㗎喇。(冇见到佢同厨房讲)点知返到将军澳,见到冇分开到,啲汤已经畀啲檬粉索晒。

点知返到将军澳,见到冇分开到,啲汤已经畀啲檬粉索晒。。。 乜嘢事呀???
2021-12-13