2010-03-24
今日去左帮衬衣间甜品~一行三人+ 一个两岁唔够既bb~入到去~铺头入面墙壁位痴埋一张张a4纸过左胶画晒公仔既野~间野入面冇卡位只有圆櫈~咁唯有靠墙坐啦~如果唔系bb都唔知点坐~由于间野既墙痴满晒野~bb仔一定系手多多会蚊~实在冇办法~如果bb系都要搞~你话佢闹佢~佢都唔收~咁唔通要绑住佢?如是者免麻烦唯有俾餐牌bb玩跟住收银阿墙就走黎一野抢左个餐牌话唔好整烂~我已经觉得唔太高兴~如果系怕整烂~可以过胶或者同我地d大人讲声~我地可以俾返佢而唔系就咁o系bb手上一手抢左去~当时我都觉得算数~(态度一般)一路食既时候收银阿婶都已经眼啤啤~因为佢抢左bb手上餐牌所以bb就蚊墙上既野~不过冇蚊到落黎~~而bb仔叫食就一定会衣衣丫丫~bb唔会识得控制音量~bb唔识讲野~bb大叫亦系好平常既事因为bb学紧讲野会练习发声~食到七七八八就黎走~收银阿婶就走过黎闹我个bb叫佢细声d~我实在忍唔住问佢「点解其他客人讲野咁大声唔叫其他客人细声d? 」收银阿婶「讲野唔同尖叫~bb系尖叫」me「你开餐厅就预左嘈架啦~你而家开图书馆呀?」收银阿婶(接唔上~讲第二样)「细路仔要教架!」me「我教唔教个仔~点样教个仔~
一行三人+ 一个两岁唔够既bb~
入到去~铺头入面墙壁位痴埋一张张a4纸过左胶画晒公仔既野~
由于间野既墙痴满晒野~bb仔一定系手多多会蚊~实在冇办法~
跟住收银阿墙就走黎一野抢左个餐牌话唔好整烂~
食到七七八八就黎走~收银阿婶就走过黎闹我个bb叫佢细声d~
收银阿婶「讲野唔同尖叫~bb系尖叫」
me「你开餐厅就预左嘈架啦~你而家开图书馆呀?」
收银阿婶(接唔上~讲第二样)「细路仔要教架!」
me「我教唔教个仔~点样教个仔~关你咩事??轮到你出声?」
收银阿婶(无话可说but继续撑)「咁你都要教架!」
me「不知所谓~衣d就系待客之度!?真系唔明点做生意」
个人意见:如果衣间铺头系咁介意小朋友声量~佢应该贴张纸o系门口~十岁以下人士不得进入
所以我建议各位家长唔好带小朋友去喇~免得自己个小朋友无啦啦俾人闹~大人又食到一肚气