2025-01-14
今日农历十五,一向都有初一十五食素习惯,今日经过小西湾真之味,想入去食个素嘅星洲炒米。我刚入去见到门口嘅女伙记,已经表明来意,我要一份走肉走虾嘅星洲炒米,仲问佢做唔做到?过程好声好气!!个女侍应叫我问入做,我再问入便个男伙记,最后由坐收银个阿姐话事。我好清楚,要份走肉走虾嘅星洲炒米,佢问我要唔要蛋,我话要!我见佢自己走入厨房,似交带添。结果嚟咗份,得蛋嘅炒米!!!我唔系未试过喺其他地方,咁样order, 其实畀少啲料,有佢著数!佢驶唔驶葱都无条比我????无洋葱,无萝卜丝????我觉得似畀人整估!!!!!我都谂咗阵,好唔好叫换,但系几十蚊,我之前又讲到咁清楚……最后咬咗两啖,饮咗杯好立刻,就行埋收银叫埋单,佢先知睇到我好唔高兴,我就话:我叫走肉走虾,点解连条葱都无????佢答:你要咪换畀你啰……我照嘟八达通,依间嘢一定无下次!佢持住附近又系民居,又多学校,唔忧客。我嬲在我一入去,已经讲得好清楚,觉得个阿姐似嫌麻烦,唔想做就开声啦!我试过好多次咁叫,都唔会有咁嘅事!
我好清楚,要份走肉走虾嘅星洲炒米,佢问我要唔要蛋,我话要!
我见佢自己走入厨房,似交带添。
结果嚟咗份,得蛋嘅炒米!!!
佢驶唔驶葱都无条比我????
无洋葱,无萝卜丝????
我觉得似畀人整估!!!!!
我都谂咗阵,好唔好叫换,但系几十蚊,我之前又讲到咁清楚……
佢答:你要咪换畀你啰……
我照嘟八达通,依间嘢一定无下次!
佢持住附近又系民居,又多学校,唔忧客。