2023-12-29
因为同朋友都系尖沙咀做野,就约左收工2人一齐食晚饭聚下旧。朋友想食简单啲,见佢又写住养生就拣左呢间试试。我地大概7点去到门口,冇人排队所以唔洗等位就直接入得。见入面7成满,有好几张4人枱只坐左1-2人。安排入座嘅系一位戴眼镜嘅女侍应,点知佢安排我地坐最近门口的6人枱,而当时已有一位女食客坐左喺最出嘅靠墙位置。女侍应要拉开张枱,叫我朋友坐入去入面个位,再推番埋张枱,变相我朋友被封印左。喺我地睇紧餐牌途中,我见有两枱食客埋单走左,有两张空嘅4人枱,就好有礼貌咁问另一位女侍应可唔可以转坐入面嘅枱,当时我都表明唔介意搭枱,只系想坐得舒服啲。然后个侍应又点左我地去坐最入面嘅二人枱,有一张櫈系圆櫈(其他枱嘅櫈都系有椅背同扶手的)。2分钟过后,有2个新食客入嚟时反而可以坐舒服嘅4人枱。我觉得餐厅嘅安排好有问题,亦令到我同朋友本来开心食饭嘅心情无晒,只想快快食完就走。食物方面,我地各叫左一碗米碗,分别系麻油鸡同虫草花鸡,味道不过不失啦。份量正常,价钱$67-68,以单叫一碗米线嚟讲少贵啦。可能因为唔洗收加一服务费,就只有呢种待遇?
可能因为唔洗收加一服务费,就只有呢种待遇?