上星期电话订枱,同朋友今日食生日午餐。订位时日本餐厅完全没有提过要特定时间还枱离场,餐厅内亦冇标示话用餐只可以坐几耐。今日中午坐低,15分钟后两位朋友到达。未睇餐牌,一个女服务员就急不及待催促快啲落单,朋友话谂一谂,女服务员话制作食物要好耐,见佢面黑黑,只有快快点餐。重以为去咗茶餐厅 !20分钟后餐到,食物质数好普通 😕食到一点零钟,同一个女服务员又特然将账单攞嚟,叫我哋埋单。有啲奇怪我都冇话要走 😠不过生日饭唔想朋友扫兴,我冇出声就快快埋单。其中一朋友去了洗手间。唔使5分钟,同一女侍应又嚟,态度悪劣,直接叫我们离开,有客要我张枱。 我话你哋餐厅好似没有限用餐时间,而且都要等埋朋友返咗嚟先走得。竟然另一女黑衫职员,走埋嚟对我哋话餐厅要做其他生意 😡 不过其实吧枱系有空位。非常不娱快嘅一餐,永远不会再去里间日本餐馆。今时今日香港有咁样既员工,真系帮老板倒米、加埋赶客迫人走👎🏻👎🏻好到冇得顶 !