第一次系open rice上边留review。好荣幸比佐《食饱饱》呢间小小间既蛋糕店。我由2022年帮亲到依家,佢呢一年半几乎包揽佐我周围所有朋友屋企人既蛋糕,自己时不时亦都会去间铺头堂食下,话者之前可以打包既时候去成日打包。逐步睇住佢地由装修做到依家。但系今时今日,我真系失望到极点,我想将我自己系《食饱饱》用餐既个人经历写系度,比你地参考。今日中午本身1点客人唔多,成间铺头得12个客人坐著,出边冇人排队。我等左阵,终于有人招呼我。我睇定个menu,准备开口要嗌野食,唔知仲咩,特然有人打断我,催我去楼上坐,但系明明楼上好多人,楼下有位,我就ask for楼下,即刻比个店员拒绝。我后尾亦都冇出声,觉得岩好遇到佢哋心情唔好态度差啲姊,就继续嗌餐。嗌左个朱古力草莓蛋糕卷,同埋个阵时,头晕,想饮返杯特调热茶就指著第一个蜜树博士茶,问返店员会唔会加糖,佢话系加糖既,。咁我就比左钱,总共123蚊,上返层楼。上到去发现,得个长sofa,周围比人围著。佢哋倾得热火朝天,我自己一个人坐系中间比人望住好尴尬。但系我谂谂下算啦,我头晕食个蛋糕slice饮杯甜茶即刻走人啦,我就系度坐住,就咁等左好耐,差啲训著

上到去发现,得个长sofa,周围比人围著。佢哋倾得热火朝天,我自己一个人坐系中间比人望住好尴尬。但系我谂谂下算啦,我头晕食个蛋糕slice饮杯甜茶即刻走人啦,我就系度坐住,就咁等左好耐,差啲训著。5个字后,终于,我杯用开水冲既蜜树博士茶包上左上黎。我见到杯茶真系好嬲。

45蚊,冲杯茶包比我饮,仲要我等5个字?仲要系你地完全冇咩客人既情况下。 茶入面连一滴甜味都冇,我就问返个店员话,点解佢果阵时同我讲系会落糖既。个店员态度串到爆,反驳我话系我指著冻饮问佢系咪会加糖,佢冇话热野加糖。但系我明明指住蜜树博士茶问佢。佢觉得我特登质疑佢,就话如果你想饮甜野,你自己落楼下加返糖。跟住拧身就走左。25分钟等,等到咁既服务同一杯水。我不如去茶餐厅都好过你地啦。我真系好耐未比人咁对待。如果你地开蛋糕店唔想服务客人,唔该你地闩左间铺头啦。唔好污染你地难得buildup既reputation。

Such a humiliating experience in Hk…
蜜树博士茶包