今日行经新北江买野,顺到谂住食吓薯粉,初初落单店员好有礼貌,我叫咗一碗幼薯粉加2个𩠌,再加一碟小麻辣青瓜。碟青瓜好快到咗,点知食到一半,碗薯粉仲未泥,就系呢个时候,比我见到𠮶店员呀姐发现自己比错我𠮶碗薯粉比隔离枱既客人,碗薯粉当时已经放低咗系𠮶位人客枱面几分钟,仲要𠮶位客人已经用筷子捞过碗野,𠮶呀姐就咁拎返𠮶碗比另一位客人捞过既𠮶碗汤薯粉放系我面前。我当时已经明言我唔会食呢碗野。就系呢个时候,呢间野既老板好恶,一点礼貌都冇同我讲,呢碗野系比人用筷子捞过,但冇食过,系你嫁啦…我心谂,咁做生意都得既,虽然果位客人话冇食过,但放咗系人地枱都有几分钟时间,加上人地用筷子捞过,我点知系咪真系冇食过。我要求换新既都好正常啦,唔换不得止,仲要咁冇礼貌同我讲,系你嫁啦…我相信任何一个人比你见到自己碗野比人捞过,又放咗系人地张枱咁耐,再比返你,你都唔会够胆食。讲真,我都有帮衬开呢间野,其实都知唔应该有过份既要求。但最基本,我黎食野,只系要一碗属于我叫既薯粉姐,你系我睇唔到既情况下捞咗,我冇野讲,但全程比我见到系果店员呀姐自己搅错咗在先,但果老板仲要声大大话返我转头。咁既服务态度,真系唔得啰最后,我望住碗

最后,我望住碗比人捞过既汤薯粉,唔知有冇比人食过既呢碗薯粉,都觉得反胃。结果我好嬲咁放低钱走咗,今次当自己唔好彩,就当今日比我睇清楚呢间野既新面目。

2016-11-06