2021-10-18
于2021年10月14日晚上到位于沙角的百汇轩。我们先点了小菜,接著再商量想叫鸳鸯炒饭,我哋先问黑色衫中级侍应A有无鸳鸯炒饭,佢话有,咁就非常好。点知我哋食咗7成嘅小菜,个饭都系未嚟,于是问返侍应A有无落单,佢好串咁回应「梗系有啦,我落单嘅!」于是佢去帮我check有无落单,笃咗部机好耐。过咗一阵,再问,佢都话去睇下。隔咗一段时间,我问侍应B,佢好无礼貌咁话净系做小菜,炒粉面饭要等下。我心谂「大佬呀!你间酒楼咁大间,营业咗咁耐,唔想炒咪出声啰,我可以叫白饭嘅啫!」我哋话,如果无,不如取消啦!我哋都食晒小菜啦!点知佢话应该预备紧,唔可以取消。真系吹胀!最后,侍应A拎碟鸳鸯炒饭嚟啦!一睇,哗!真系吓亲,唔系红白汁都算,虾果边成个汤饭咁,仲要个饭收$128(真心!大家乐仲炒得好过佢),即时问佢呢个系咩炒饭,个中级侍应A走咗去,扮听唔到。可能全酒楼啲侍应知我哋追个饭,跟住啲侍应black list我哋,举极手埋单都无人嚟。侍应系多,钟意自己友倾计,但服务态度真系⋯⋯👎🏻👎🏻👎🏻