2024-07-17 1241 浏览
呢间野如果唔系因为食物水准OK,我都唔会过嚟帮衬。 有个扎辫身形肥润既女士侍应服务态度极差,一入到去,真系用呼喝既态度喝我去坐落张枱度⋯⋯ 好,我忍你一次。坐低左之后。谂好食咩餐先挥手,佢极之唔耐烦就同我讲:「等等啦」⋯⋯ ok, 我知道你好忙,一脚踢,我明白,我真的明白! 我当自己去咗茶餐厅。 我想食牛舌餐,佢同我讲冇牛舌,唔紧要,我知有时啲嘢食供应短缺。最令我开始顶唔顺就系,讲完冇牛舌之后,我未讲下一句要「豚肉生姜烧」(其实我心入边有两个餐),佢即以打棒球上垒既态度同动作,10秒10弹走左⋯⋯ 我又再次等佢得闲,睇吓佢几时可以空到1秒钟时间帮我落单⋯⋯ 最后等左一阵,佢都系冇去到我张枱。因为我将自己个袋放咗喺张凳度,我只眼一路照顾紧我个袋,一路行埋去counter同佢落单,我都冇发脾气(但块面都黑黑地)。 直到佢以一个好不屑嘅眼神打量我做乜+语气问我要乜,好似怪紧我行过去揾佢⋯⋯ 我个下就将头先我所受嘅气全部一野涌上块喉咙度(仍然冇出声话人)⋯⋯ 我成程只系讲左句:「你落埋手上既单先」💁🏻‍♀️ 女侍应:佢个面口系衰到,特登停咗手上同客人落嘅order,问我要乜⋯ 好似怪紧我走过去
呢间野如果唔系因为食物水准OK,
我都唔会过嚟帮衬。

有个扎辫身形肥润既女士侍应服务态度极差,

我成程只系讲左句:「你落埋手上既单先」
💁🏻‍♀️ 女侍应:佢个面口系衰到,特登停咗手上同客人落嘅order,问我要乜⋯ 好似怪紧我走过去揾佢⋯做戏比个客睇⋯
我:仍然repeat紧同一句说话 「你落埋手上既单先」。我只眼冇望住佢讲野,因为我只眼照顾紧我个袋⋯

侍应应该feel到我十分火滚但又唔出声(其实我呢下先系最恐怖嘅报复),因为我唔想系咁多人面前大声指责侍应,因为呢个世界边个大声讲野,就系泼妇。

我谂到既只系想系一个公平既发声平台,亦即系OpenRice,话比人知呢间野那个圆润既女侍应态度有几差⋯ 真系好差⋯⋯ 为食物,可以黎呢度。 想受气,都可以去呢度食饭。