2014-03-31
今日大概10:50入去食早餐,呢间餐厅早餐去到11:30am 和正正在我家楼下,所以我就入去; 我一入去就有个侍应生问我几位,我话一位佢就话搭枱啦,呢个时间大把位都唔知点解要搭枱,我无理佢自己揾位坐,之后申手大概五次叫人落单,但完全无人理我,我等咗十五分钟都无人,水都无杯,啲人工作态度懒散好慢又唔系忙碌噃,我附近两张枱叫人都无人落单,跟著好激气走去收银问佢哋究竟有无人落单架?系咪做生意架?我就冲门离开去了第二个餐厅食。我谂我唔会再帮亲佢,永不录用。其实,我去食过几次,讲真食物质素都唔系太好,但啲坐位和最初开业嘅服务态度都ok先会去,我试过焗猪排饭和其他饭,啲饭系唔够热,焗饭系温暖无烟的,好明显唔系焗;我食过拉面劲咸,我一向食好重味都话咸就真系好x咸,汤饭好咸牛排好似柴,试叫过下午茶又系唔好食,鸡翅好似小儿麻痺咁又黑又瘦,翠玉瓜系黑色;重点系佢杯热奶茶用嘅奶有好怪骚味,好难饮,我好喜欢饮奶茶的,我系会专登为咗杯茶而去食的,但我谂住近我屋企和坐位清洁整齐就入去光顾。我通常去一间餐厅食侍帮亲时,坐咗十五分钟都无人招呼的话,好似食咗玻璃咁做咗透明人,我习惯会即刻走和以后都唔会再帮亲佢的。我好睇
我谂我唔会再帮亲佢,永不录用。
我好睇佢哋服务态度的,如果食到咁激气又咁唔自在客人生意,就算几好食都好,我都系唔会再光顾佢的。
香港地,大把嘢食,你想食乜都有。我好少好少写食评,但今天见到佢啲员工的工作烂漫态度,实在阻我时间和令人气愤,真是不吐不快。