2016-11-29 635 浏览
第一次帮衬呢间,已经令我好劳气,好耐未试过咁样😡😡 事缘系上星期日lunch time,行过见到呢间新餐厅,打算帮衬下,入到去,入面有几台客,但气氛好静,无乜人讲嘢,感觉好奇怪,好似有D唔对路。不过已经坐低咗,就叫咗2个set lunch。叫完餐后,我老公行咗出去买D嘢,我就一个人坐喺度等佢。然后我就听到有一个类似waiter定经理嘅中年男人问落单嘅waitress 点解写两个餐?个waitress就话其中一个客行咗出去。个男人就几大声好串话"早讲啦!鬼知佢行开咗咩?"几无礼貎。我已经开始黑黑地面。(心谂)吓!系咪要同你交代?🙄之后上餐包,我问𠮶中年男人要D牛油,佢话"乜乜包系唔驶牛油,系就咁食㗎㖞,但你要都得嘅⋯"因为佢讲得快,听唔清楚乜嘢包,原来佢话薯仔包。我真系唔识,转头佢掉低D牛油(唔系轻轻放低)。不过好戏在后头,呢个中年男人行埋去同个waitress 讲"个薯仔包唔驶擦牛油,D人都唔识,乜乜乜乜…",语气仲好似耻笑咁,声音都几大,连隔离枱D食客都听到(其实全间餐厅都听到) ,我立即火起😡😡😡 驶唔驶咁吖?离谱!!我已经想闹人,但个男人行咗入去里面。我等埋我老公返嚟打算走。 呢
第一次帮衬呢间,已经令我好劳气,好耐未试过咁样😡😡

之后上餐包,我问𠮶中年男人要D牛油,佢话"乜乜包系唔驶牛油,系就咁食㗎㖞,但你要都得嘅⋯"因为佢讲得快,听唔清楚乜嘢包,原来佢话薯仔包。我真系唔识,转头佢掉低D牛油(唔系轻轻放低)。不过好戏在后头,呢个中年男人行埋去同个waitress 讲"个薯仔包唔驶擦牛油,D人都唔识,乜乜乜乜…",语气仲好似耻笑咁,声音都几大,连隔离枱D食客都听到(其实全间餐厅都听到) ,我立即火起😡😡😡 驶唔驶咁吖?离谱!!我已经想闹人,但个男人行咗入去里面。我等埋我老公返嚟打算走。 呢个时候,见到门口有几个客行入嚟,个waitress 问人有无订位,个客话无,但个waitress 毫无反应,又无安排攞飞等位定系点,个客唔知点好,行咗出去,又行返入嚟,再问无订位可唔可以等位?(其实仲有D吉枱,况且唔系乜嘢高级餐厅,lunch也要订位?隔离台个客人同我对望咗一下,大家都觉得好搞笑啰)😒 到呢一刻,我已经无晒胃口,完全食唔落,一啖都无食到就走。觉得呢间野不知所谓!搞衰香港饮食业,无谂住点样招待客人,就不如唔好搞啦。D客随便俾你话㗎咩?招呼咁差,老细真系请错人倒米(如果𠮶个中年男人就系老细仲死,迟早都关门)。扮高档,说话目中无人,揾鬼食,无下次👎🏻👎🏻👎🏻
2016-11-27