朋友介绍呢间黄店,下昼谂住过黎两个人坐下,饮杯咖啡同食蛋糕。从入店开始已经觉得不太友善,两个人点左一杯咖啡同蛋糕,被要求不能share蛋糕,侍应既理据为每个人最少点一份单品;但我地按要求已经点左两份野食,唔知系唔系因为觉得我地冇买一百蚊以上野食所以留难我地?然后该侍应话如果一份食物被share,就当系0.5份;但想问我地是否只系比左一半价钱?不知道0.5份是如何计算得出。但见其他食客也在share野食,不知道佢地是否点左至少4样单品才可以share?比钱期间态度恶劣,感觉不想做我地生意。最后叫多左个牛角包(再被叮嘱不能share),食完就走,感觉非常差,不想留低。系我第一次写食评,亦都系第一次见香港既黄店如此态度。希望该侍应可以留意一下,而且谂谂咁样留难食客是否合理。野食味道正常,但不会再来。

2021-09-25