2023-03-26 1120 浏览
每次一去到啲阿姐都大大声话几位呀!好似喝狗咁样,个个黑口黑面,唔知系咪太忙定系情绪年龄问题,落单态度劲差,问人地要咩呀!最近一次初一自己去食下午茶,一坐底,冇一个系会自动自觉拎餐牌比客人,要叫先拎,重要好唔愿意掉系张枱到就走左去,首先叫左个冻豆腐,再一个蒸饺子,蒸饺子黎到我怕啲饺子冻,叫一个姐姐比个盖我,佢就系厨房拎只白色胶碟比我,我话我要个盖㖞!佢就话啲盖洗晒!咁样我话唔洗啦唔该晒!姐姐黑晒面咁拎番只碟入厨房,我想知道,点解啲笼盖洗晒唔可以比个客人用嘅呢?我都系做饮食业,而家啲服务态度咁样,会唔会衰左啲呢?唔想做就可以选择唔做,每个客人黎到光顾,客人就系你地老细,无客人黎食野,边个出粮比你地,重要收加一服务费,问心有咩权利去收呢?重有,我果日食左$80.4,专收钱姐姐话$80蚊得啦!点知又收左$81蚊,加一都唔止重要拎埋果几毫子,我觉得好唔合理啰!个个都收多几毫,你地如果有得出贴士咪好多?有一次我真系好嬲,有一日十五,又系下午茶时间3点钟,坐我格离个姨姨食唔晒,叫左个姐姐拎个袋黎袋几旧寿司,我听住又系专收钱果个姐姐,话等等呀!起码等左十分钟,我觉得你忙住埋单,可以叫其他同事去帮你拎,

有一次我真系好嬲,有一日十五,又系下午茶时间3点钟,坐我格离个姨姨食唔晒,叫左个姐姐拎个袋黎袋几旧寿司,我听住又系专收钱果个姐姐,话等等呀!起码等左十分钟,我觉得你忙住埋单,可以叫其他同事去帮你拎,拎个袋要用你几多时间,我就忍唔住出声,唔该姐姐阿姨叫你地比个袋成十分钟都未拎到黎,系咪真系咁忙呢?阿姨都望住我打左个突话算啦!重要唔找番钱比阿姨,个袋要收钱嘅系找钱到扣,跟住专收钱果个姐姐大大声话得几毫子咋嘛!找咩呀!即系要比钱嘅你可以出声,一蚊算系咩!几毫子唔系老凤收埋唔洗找,你服务态度好嘅,点止得几毫子贴士,自己问心,出到去食野,啲侍应咁嘅态度重点会食得开心。

同上初一,有个客人叫拎多壶热水,有个短发姐姐话张枱有无位摆呀!好似唔想比咁,客人话一壶热水有几大呀!个姐姐死死地气咁去扲热水比客人,重要系背口同同事讲客人坏话,要咁多茶水重乜啫,我真系唔知觉得好嬲定好笑

其实啲间分店我只觉得一个系有笑容嘅系著黑西装嘅姐姐好好,虽然我无同过佢讲过一句吗,其他无一个系有笑容,好似黎食野受罪咁,个姐姐好似有戴眼镜,啲个我唔记得,希望啲间分店嘅店长同啲姐姐倾下开个会,笑容多啲态度好啲,如果有贴士出都开心啲啦!系咪呀!无客人黎食,你地重有工做咩!