2010-11-04
大约系十月尾我同老公去食dinner. 点完菜后, waiter问我地要唔要d饮品/酒.甘我地叫佢比杯水我地得喇. 当时个waiter无同我地讲无free water 便拎左支水倒比我地. 呢个时候,我地先知d水系要收钱既. 我地觉得唔合理,便同d waiter反映, 如果无free water, 佢地应该要事先知会客人.因为我地认为如果餐厅要收水钱,客人有权事先知道价钱.呢个时候,d waiter 揾左另一个疑似senior staff出黎处理我地既投诉,点知果位先生听完我地既投诉,佢便强调自己呢间野系高级餐厅,而所有高级餐厅d水系要收钱而d客又应该知道,所以佢地d staff系唔需要同d 客讲明无free water.最莫明其妙既系,我地无话唔比水钱,佢私自拿走我地台上果支水,话唔收我地钱,但系又比说话我地听,佢话d人食惯茶餐厅所以唔知d高级餐厅既行规甘我地觉该位先生,唔系处理我地既投诉,咪请佢离开.奈何佢唔肯走,重要重复佢上一段既言论,最后要佢d staff拉佢走先走.依家,我见到原来限过去甘多个月,都有d客限openrice投诉佢地无free water都唔知会客人. 睇黎佢地
依家,我见到原来限过去甘多个月,都有d客限openrice投诉佢地无free water都唔知会客人. 睇黎佢地真系唔想进步.
最后,我想同nino既老板讲,你地要做高级餐厅,请记住除左food quality,enviornment 之外,仲有service都好繄要.唔系将d price set高同埋自吹自挡就系高级.
至于食物方面,尚可啦.