2014-07-26
一星期大大话话都有三至四日喺iSquare或K11食lunch,所以,好多餐厅都经已试过。通常,就算第一次印象普通,都会比多次机会。霞飞系属于第一次ok,但第二次就发誓唔会再嚟𠮶种。第一次,叫咗雪菜肉丝面同一个配菜(唔记得系乜),但出咗个水煮鱼面比我。我话错咗,佢哋转个头又比返同一碗水煮鱼面比我。一check单原来落单个叔叔喺水煮鱼面𠮶格加咗一栋,于是厨房误会咗。虽然后来都比返碗雪菜肉丝面我,但侍应嘅面口就唔系几好喇……话说回头,第一次碗面其实系几好食嘅。雪菜肉丝炒过另上,咸淡适中,所以我愿意再去。第二次,门口带位个叔叔个样已经好串,唔愿做,冇正眼望过我,随便指一指示意我自己坐。都系叫咗雪菜肉丝面,加油炆笋。个笋好硬好韧,根本咬唔开。然后,比咗碗鱼香肉丝面我……又错?我马上check单,点知今次系自己写错咗!因为都系肉丝,tick错咗隔离。哗!个大叔即时串到好似我欠咗佢咁。我自己错,都唔系想佢换,但话晒都系客,驶唔驶咁受气!结果,碗面好甜,一啲都唔好食,油炆笋又甜又韧,我带住一口甜耶耶食唔饱就离开咗。