2010-06-28 19 浏览
见呢间稻香近自己屋企,之前其实已经同爸爸食过一次,不过那一次是假期前夕,间食肆好多人,我地ORDER左5样野,但叫极个云吞同只鸡蛋都唔来(其实D WAITER系叫极都唔会过来,我举起只手劲耐先勉强来敷衍),结果到我埋单时云吞先来,我当然系唔要。上星期三,我又想同男朋友打边炉,有见上一次系假期前可能忙D先会咁,所以决定俾多次机会佢。结果…吸取上一次经验,我一坐低便叫左只鸡蛋同个㶽,果然好快来了,然后我同男朋友点了5样野,今次轮到个48蚊的牛死都唔来,我分别叫左4个唔同的WAITER帮我催(其实打边炉爱好者都应该知肥牛是最开头吃最好,因为肚饿时最快熟,吃饱了便没有FEEL),结果到我差不多食野D野时先来,经男友一提,又发现已ORDER的白菜仔都未来…在这4个WAITER中,我特别想提下一位「阿姐」,当我同佢讲有个48蚊的肥牛未到时,佢回应︰「48蚊有两只架㖞,你系指边种﹖」(正常的客人是冇可能会记得肥牛个全名LOR)于是我叫佢俾张点菜纸我睇下,佢只系继续讲「48蚊有两只WOR,你谂下自己叫左边种啦」然后便悠闲地离开了,完全冇谂过俾张纸我睇睇,真系唔该晒㖞!我补多个POINT,当日没多客,W

吸取上一次经验,我一坐低便叫左只鸡蛋同个㶽,果然好快来了,
然后我同男朋友点了5样野,今次轮到个48蚊的牛死都唔来,
我补多个POINT,当日没多客,WAITER是一点都不繁忙的。
2010-06-23