2010-11-15
住左蓝田成三十年,官塘是自少到大经常出没活动的地方﹗有好野食无理由我发现唔到,点知今晚老友记就带左我去试间好野﹗地点在瑞和街街市行前少少,叫做云南风味餐厅﹗老友话自己经常同朋友来开餐,贪佢好味又抵食﹗咁好介绍我梗系咩都试下﹗睇睇餐牌,碟碟都系三十几四十蚊有交易,食个水饺十只都系廿皮,超抵﹗店子少少,木枱圆凳,简简单单的小店家庭式格局。老友是熟客,老板娘一见佢就热情招待,细问之下原来老板在官塘仲有另一间面店,有机会也可去帮趁下﹗咪讲咁多,先来支狮威饮下先﹗先来一碟从未食过既菜式,虎皮椒炒舞茸菌虎皮椒非常有,未吃已闻到菌香甚浓,第一次吃舞茸菌。入口是一阵鲜菌浓香,嚼后口内回甘不已,久久不散,调味下得不重,尽是清新自然的菌香,微辣,值得一试﹗老板娘话如果来岩季节,一定要试试出面好难找到的虎掌菌,老板每月亲自到大陆买回新鲜食料,未必可在其他地方找得到﹗麻辣鸡翼,十八蚊有四只,卖相吸引﹗鸡皮连肉退至鸡翼上方成鸡锤状,易食又方便﹗炸得香脆,麻辣味适中,细嚼下惹味过瘾,佐啤酒的胜物﹗牛干巴,我又是第一次见第一次吃的﹗原来牛干巴有如我地既金华火腿,是云南独特食物。由于易于收藏及携带,在云南很普遍,经炸
地点在瑞和街街市行前少少,叫做云南风味餐厅﹗
店子少少,木枱圆凳,简简单单的小店家庭式格局。
咪讲咁多,先来支狮威饮下先﹗
先来一碟从未食过既菜式,虎皮椒炒舞茸菌
虎皮椒非常有,未吃已闻到菌香甚浓,第一次吃舞茸菌。
麻辣鸡翼,十八蚊有四只,卖相吸引﹗
鸡皮连肉退至鸡翼上方成鸡锤状,易食又方便﹗
炸得香脆,麻辣味适中,细嚼下惹味过瘾,佐啤酒的胜物﹗
牛干巴,我又是第一次见第一次吃的﹗
原来牛干巴有如我地既金华火腿,是云南独特食物。
由于易于收藏及携带,在云南很普遍,经炸后硬硬脆脆的,入口干身,微辣,带超浓烈的腊肉牛膻香,老板娘话有来过的都必吃一碟用来送酒,我地当然却之不恭﹗
真系唔错,爱牛又爱味浓的可以一试﹗如有红酒我觉得会更妙﹗
韭菜水饺,自家包的﹗
老板娘话做水饺最紧要个皮做得好﹗
而家坊间好多水饺皮已经是旦到同云吞皮毫无分别,呢家入货的有其坚持,老板娘话饺皮做得唔好宁愿唔卖﹗
饺皮相当烟韧有嚼劲,馅亦够肉汁,韭菜味浓亦够猪肉甜香﹗好味啊﹗
蒜泥白肉
,没有不叫的理由吧﹗
蒜汁香浓,酱汁带醋酸亦有甜香,卖相虽然麻麻地却胜在够味,猪肉半肥瘦,吃落满口脂香,老友大赞做得不错﹗
吃吃喝喝,最后一味老板娘介绍麻辣鸡
钢锅上枱保持热温﹗
嗜辣的朋友有福了,这香辣鸡大麻大辣,我只吃了一件已投降﹗
老板娘讲到明而家出面0的麻辣料用加工的味精料作底,佢地坚持每月到内地采购,将新鲜花椒买回香港自家磨成粉末,再干炒出真香,吃得自然亦健康﹗
所以佢地既麻辣食物如水煮同这味麻辣鸡,都鲜香出众,鸡当然只是雪藏口味,但可欣赏的是佢个汁底真系辣到出哂汁,后劲仲相当强,愈食愈辣,我谂真系得老友可以清得哂佢,我真系唔多得﹗
最后饮左成五六支大啤,埋单都只系$250,相当超值﹗食家爱辣,一于下星期再带埋佢来试下先﹗
更多相: