2020-11-28 458 浏览
我当日系同朋友去食lunch,食食下见对面枱有员工同顾客发生争执,都几大声下,全场都望住。详情就不太清楚,剩系听到同碗汤有关。位男顾客系背对住我,所以我就清楚见到果位女侍应的样子。哗佢个样恶,语气同口吻仲恶。两位都嘈交,𠮶位阿叔就坐喺度同佢对骂,但位女侍应就手指住个呀叔,大闹人地痴线。唔系佢身边其他员工用手扯开佢,分分钟佢想冲去人地度添呀。另外一个男侍应就做调停的,不过我不见得佢处理得有几好。剩系一味想大事化小,我听唔到佢对果位俾人手指指被骂痴线的顾客道歉。𠮶位顾客亦都可能唔啱,但系我唔觉得一个餐厅侍应手指指指着客人,仲要闹人系唔需要同人哋道歉啰。其实呢间餐厅嘅服务态度已经一路都差到一个点,我朋友话如果唔系附近冇乜价钱相宜,食物质素又OK嘅餐厅,佢都唔想帮衬呢间井茶。一间茶餐厅独大,就可以唔需要改善服务态度,真可悲。

2020-11-28