2022-11-18
🔹️十里湘荟🔹️晚上要去西九既一个BandShow,就与太耐无见既朋友系《湘荟》相会,系睇Show前来餐精致又高质既晚餐🤭 餐厅以不同格调既座位摆设而分区,配合既时尚又保留传统既装修设计,真系好靓职员会因应客人所点选既食物,推荐相应既茶款。系呢方面我觉得好贴心,始终我对茶款都不太了解,系推荐下更能品尝到茶原有既味道🥢鲜肉小笼包小笼包真系皮薄,内馅鲜嫩多汁,很美味,伴以姜丝混入香醋,食起来更有层次🥢一口陈醋海蜇花第一次食海蜇花,质感厚身,但食落好爽脆弹牙,点配陈醋更能提鲜,味道更丰富,而陈醋味系我口腔里面漫延,令到我更加开胃👍🥢十里片皮鸭 半只片皮鸭皮脆可单独食,卜卜脆又带点油脂,但甜香又不油腻,真系好好食。可配酱料、葱条、青瓜条、萝卜条包裹一齐食,客人可按个人喜好自行组合唔同口感及味道🍨抹茶红豆布甸仙气飘飘既画面,真系好打卡🤭淡淡清香抹茶味,布甸好柔滑,整体好夹
🥢鲜肉小笼包
🥢一口陈醋海蜇花
🥢十里片皮鸭 半只
🍨抹茶红豆布甸
仙气飘飘既画面,真系好打卡🤭
淡淡清香抹茶味,布甸好柔滑,整体好夹