2021-06-22
餐厅近日于铜锣湾开分店,地点方便,趁父亲节一家人去食餐好既,提前 2 星期已订位,点知...一步入餐厅,已经觉得毫无服务可言。Reception 一个人都冇,企左几分钟,填埋纸仔,期间有 3-4 位 waiter 经过,冇一位主动帮手带位/通知知客出黎带位,最后我地自己行入餐厅,左揾右揾先揾到知客带位。餐厅环境不错,但可能父亲节人流多,冷气唔够,座位空间感不足,不断同后面枱客人撞凳。洗手间卫生亦欠佳。食物方面,整体水准不错。招牌京沪香酥烤鸭 - 四个人,要半例。师父已片走皮下脂肪,食起黎又薄又脆,但不失油香,皮色吸引,鸭肉不柴。特别一赞饼皮,皮薄透光,食到最后一片仍富弹性与韧性。砂锅花胶云吞鸡 - 入座即点菜式之一,结果等到埋单前先上,锅汤其实摆左系我地附近既工作枱差不多 30 分钟,前后追过 4-5 次单,有无数咁多位 waiter 经过都只系望下煲汤,冇主动帮手分汤,最后讲到要 cancel order 先有人分汤上枱俾我地!期望汤有满满既骨胶原,结果比想像中稀身,味道系好既,每碗都分到大大块花胶,但云吞馅过于结实,皮又过厚,加上等左 1.5 小时追完又追先有得饮,失望多于惊喜。爆
食物方面,整体水准不错。
特别一赞饼皮,皮薄透光,食到最后一片仍富弹性与韧性。
爆汁牛肉煎饼 - 饼皮煎得香脆,咬落去啲汁多到流晒出黎,有浓浓牛味,肉质鲜嫩。
招牌小笼包 - 皮薄馅靓,汤汁鲜味,馅料略嫌松散。
酥炸广岛蚝 - 粉浆簿,炸得松脆,广岛蚝系桶蚝 size,新鲜肥美。
赛螃蟹 - 即炒即上,热辣辣时食,唔加醋都好好味。
弄堂酸辣汤 - 够酸够辣,略嫌勾茨太重手。
总括,如食物质素有 80-85 分,服务质素只有 20-25 分。