2022-08-15
今日去接妈咪👩🏻🦱放工,再一齐去撑枱脚🍽。妈咪话想食西餐,于是预先book咗哩间餐厅,见网上评价唔错,西餐嚟讲价钱又好似好亲民咁。我哋六点🕕去到,地点方便就脚。餐厅环境开扬,落地玻璃可以见到海旁景色🌅。如果今日嘅天气唔系咁热嘅话,我哋都想坐室外,今日日落嘅天色好靓。我哋叫咗两个套餐,套餐有前菜、主菜同一杯餐饮,可另加$58配是日精选甜品。一开始,佢哋送上面包🥖配蛋黄酱同巴拿马火腿蜜瓜。蛋黄酱好香,同面包好夹。我好钟意巴拿马火腿嘅咸香味,配上超清甜蜜瓜,好食😋。1️⃣ 前菜—忌廉蘑菇浓汤伴松露酱我好钟意饮蘑菇汤,不过好饮嘅蘑菇汤唔系咁易整。哩度嘅蘑菇汤好细滑香浓,蘑菇味好重,加上松露酱味道更浓郁🤤。2️⃣ 前菜—白酒煮新鲜青口职员话今日青口啱啱送到,推荐我哋叫,我哋当然信佢。青口的确好新鲜,清甜鲜嫩,加入少少嘅柠檬汁🍋已经好好食。3️⃣ 主菜—法式小龙虾鸡肉批 $328一个好特别,平时比较少机会食到嘅菜式。厨师👨🏼🍳话个批都系佢哋自己搓粉自己整,唔怪得咁好食,牛油🧈味好香,酥脆可口。饀料有小龙虾🦞、鸡肉🐓、菠菜🥬、洋葱🧅等,用料新鲜,食落去甜甜地,香气扑鼻。4️⃣ 主菜—香烤肉眼扒配薯蓉及小甘笋🐂🥕
1️⃣ 前菜—忌廉蘑菇浓汤伴松露酱
2️⃣ 前菜—白酒煮新鲜青口
3️⃣ 主菜—法式小龙虾鸡肉批 $328
4️⃣ 主菜—香烤肉眼扒配薯蓉及小甘笋🐂🥕 $398
因为我妈咪唔敢食太生嘅肉,所以最后叫咗7-8成熟,原本佢仲想叫全熟,被我立刻阻住⛔️。我平时食开medium或者medium rare,真系好耐无食过咁熟嘅牛扒了。牛肉味系好香浓的,不过由于牛扒比较熟嘅关系,口感会比较嚡口,但肉汁仍好丰富,牛肉带点炭烧香味好正。
最后送上餐饮,我叫咗冻柠水。
今晚虽然系星期一,但都full house,建议大家最好book定枱。天气凉少少,我会再带妈咪嚟,坐室外位置,好好欣赏日落之美。
另外要大赞哩度嘅服务,职员非常亲切有礼,效率高同好留意到顾客需要。厨师有时间时仲会同食客倾偈,问吓我哋嘅用餐体验同意见,十分高质嘅服务,抵赞。