2010-02-07 45 浏览
同朋友一行八人book左夜晚8:30既台, (呢间餐厅晚市有三个时段: 5-7, 7-8:30, 8:30-10:30) 我地怕迟到所以早左15mins到达, 同嗌飞既阿姐讲声我地已经到左, 等到差唔多8:30, 眼见o系门口等位既人群都陆续入座, 于是又问下阿姐我地张台得未, 阿姐话我地张台已经埋左单, 食紧糖水, 好快起身, 嗌我地等多一阵云云...8:40, 眼见外边等位既人已经入哂去 (包括walk-in既人!), 又去问下阿姐, 结果都系话o个台人未起身wor...我地等等下已经差唔多九点, 后来有个貌似经理既女人走出黎, 话佢地厨房出唔切糖水俾人, 而家客人仲食紧糖水, 叫我地等多一阵...但系头先阿姐8:30既时候已经话食紧糖水wor, 又食? 后来又扰攘左一轮, 终于话有台俾我地, 但系已经9:00, 我地book左8:30既台, 准时到, 但都要我地等半个钟先有台, 仲要呢半小时里面, 如果我地唔主动去问, 佢唔会主动同我地讲我地张台既情况, 就算我地主动问, 都只会一味叫你等, 半句安抚一下顾客既说话都唔会讲, 如果真系如经理所讲系厨房出唔切食物, 咁呢间餐厅应该好

后来又扰攘左一轮, 终于话有台俾我地, 但系已经9:00, 我地book左8:30既台, 准时到, 但都要我地等半个钟先有台, 仲要呢半小时里面, 如果我地唔主动去问, 佢唔会主动同我地讲我地张台既情况, 就算我地主动问, 都只会一味叫你等, 半句安抚一下顾客既说话都唔会讲, 如果真系如经理所讲系厨房出唔切食物, 咁呢间餐厅应该好好考虑下一晚系咪做得到三轮生意, 亦都应该反省一下佢地做reservations既流程, 点解walk-in拎飞等既会比book左台既更快入座??? 虽然呢间野既食物系唔错, 但系同场都有唔少选择, 我地都唔觉得要帮衬一间服务咁差既餐厅, 所以最后去左第二间...

食完饭去满记食糖水, 等紧台既时候门口嗌飞既妹妹都会主动同我地讲, 留左张四人台俾我地, 等埋隔离张台就可以俾到台你地架啦! 听完妹妹咁讲, 我地都不约而同觉得: 咁先系做生意架嘛!! 晚市忙要等系可以理解, 但咁既服务态度系唔可以接受!!!