2024-08-02
平时日式串烧就食得多,日式炸串都系第一次食,今日适逢系月经饭,一于同前度嚟试一试。佢呢度好似日本咁,一坐低会有一个收费小食,佢有三款俾你拣分别系螺丝粉沙律,即茄子或者南瓜。我哋拣咗茄子同埋南瓜,两个嘅味道都少少酸酸咸咸,作为开胃都确实一个唔错嘅选择。然之后叫咗个盐烧枝豆,呢间餐厅每一年都会同福冈大刀洗呢一个地方攞豆,保证绝对空运。唔知系咪因为烧过嘅关系同平时嘅唔同,有额外一阵香味,食到停唔到口。然后我哋拣咗个海鲜卡尔柏桥,咁佢系有三种鱼刺身再捞埋蕃茄青瓜同埋紫洋葱,味道好清新,亦都好饱肚。前菜方面,我哋仲叫咗个汁煮花螺,佢个花螺比我想像中大粒好多,而且佢系用咗辣豉油来做,所以味道辣辣地咁好惹味,最重要系啲肉够晒厚同埋大粒。经职员介绍我哋拣咗佢话呢度好受欢迎嘅炸弹,佢嘅炸弹其实系流心蛋,而蛋与炸皮之间包咗一层五花腩,再配埋佢哋呢度嘅特调炸串酱汁,味道有几唔错。我哋仲叫咗两串鸡腿肉同埋芦笋,除咗可以点佢哋个炸串汁之外,仲可以试吓讲甜面豉酱,又真系几好食㖞。值得一提嘅系其他好多餐厅攞嚟垫底嘅都系一啲杂椰菜丝,但系呢度拣嘅系日本嘅椰菜,超爽脆同埋清甜,呢一款菜系生食比起熟食更加好味。然后我哋仲
然后我哋仲叫咗个烧牛舌,佢呢度嘅牛舌系薄切嘅,我就系嫌佢有少少靭,可能厚返少少会腍啲。
跟住仲有一个炆鱼饺,佢炆之前又攞去炸一炸,所以个皮系金黄色,但系入边啲肉都仲可以保持嫩滑,不过略嫌佢个汁有啲偏咸,如果可以分开上嘅话会更加完美。
最后就系佢呢度嘅特色嘢,牛肠锅。职员话呢一个牛肠系用和牛,所以会比较肥,职员亦都好细心咁样讲解个煮法,千祈唔可以超过1分钟,如果唔系牛肠就会变得好韧。除咗牛肠之外佢仲有明太子。职员介绍呢一个明太子生食比熟食更好味,因为一旦熟咗口感会唔同咗同埋会散开晒。
个锅底系用咗芽菜韭菜同埋椰菜,因为我哋拣咗盐汤底,所以个汤真系好清甜,啲蔬菜朔晒啲汤嘅味道,真系好正。最重要系佢嘅蔬菜够多都够饱肚中和返牛肠嘅油腻。
两个人食咗咁多嘢,又可以舒舒服服咁倾偈,职员又好态度服务又够殷勤,呢个价钱我觉得可以。