2019-03-12
纵使唔算咖啡迷,但有啲有名咖啡店都想一试,“% Arabica”系香港分店开始多,今日走到太古呢头,知道呢到都有一间就过黎。饮品店内外其实睇地图去系有点“隔涉”,点知去到先知原来系游客来香港必影之地既“海山楼”,闲日下午都几多人排队影相,所以都明白点解会选址系到开店,因为游客不少,当中亦有好多韩国人,以我所知韩国人钟情咖啡,对“%Arabica”亦十分喜爱,但相对本土香港人而言,就甚少会专登走黎呢边,相信尖沙咀分店/中环分店会更方便。饮品选择除左一般咖啡店有既Americano、Caffe Latte、Espresso外,有特别啲既Spanish Latte,仲可拣转豆奶/杏仁奶/燕麦奶,当然就系试呢款特别既Spanish Latte,所以叫左一冻一热。Spanish Latte(Iced) $60Spanish Latte特别之处在于唔系用鲜奶又唔系用花奶冲,亦都唔系用豆奶/杏仁奶冲,而系用练奶冲,香港有奶茶既“茶走”,外国咖啡都有“啡走”。一呷已经饮到咖啡比平时饮多左份练奶香,味道十分特别而且质感幼滑,但又唔会觉得好甜,咖啡味有但唔会过于浓烈,咖啡初哥者相信都饮到 。Spanish
饮品店内外
饮品选择
Spanish Latte(Iced) $60
Spanish Latte(Hot Tall) $55
热咖啡当然唔少得拉花,因为都系Latte,必备面头既奶泡,口感丰富,热既饮起上黎反而练奶味冇咁重,同平时饮既Latte类近,但因所用既奶不同,饮落都系多股练奶香。对比上黎,冻既Spanish Latte味道更岀,我会中意冻既多啲。
Spanish Latte确系比起平日我地对咖啡既有既味道有新既味觉感受,如果你中意“茶走”,证明你喜欢练奶冲岀来既口感同味道,咁“啡走”一定唔可以唔试;如果你系咖啡爱好者相信你都饮过无数咖啡,不乏呢款Spanish Latte;如果你好似我咁间唔中饮下咖啡,冇特别喜好,你试完后,可能都揾到你中意果杯!