餐厅:靖·火锅 (天后)地址:天后电气道68号金轮天地23楼香港人点解成日都打边炉,但系喺23楼嘅高层,望住无敌大海景🌊,睇住日落前后嘅景色咁打边炉你又试过未🌄?我就有机会试到喇😎一入到餐厅就已经望到维多利亚港黄昏嘅美景🥰,未开始食嘢已经陶醉系呢个咁靓嘅环境当中。而呢间位于天后金轮天地23楼嘅靖·火锅亦啱啱开始试业,有幸成为餐厅头一批嘅食客真喺开心🥳餐厅主打火锅🍲,除咗散叫之外亦有套餐提供,唔使自己烦要叫啲咩,比一个价钱餐厅就安排好晒特色嘅食物😌因应疫情关系,老板又非常注重卫生,所以呢度嘅火锅全部都系一人一锅,我就拣咗个镇江牛油麻辣汤底拼澳门猪骨煲汤底鸳鸯锅🥘,睇返散叫价钱每个锅都系二十几至四十几蚊🤣,劲平!✝️手切本地新鲜牛肉 渌大概20秒就食得🔥,肥膏同筋嘅部位唔多,厚薄均匀,牛肉刀工完整无断裂,色泽红润无瘀血,食落未算入口即溶但牛肉味都几香浓👌✝️手打新鲜班节虾丸并潮汕手锤牛筋丸两款丸𠝹咗十字,当佢哋熟嘅时候就会爆开,咬落爽口,我特别钟意潮汕手锤牛筋丸嘅香味够浓郁,咬开𠮶阵会轻轻爆汁,非常好食😋✝️手擀三色蔬菜面讲特色又点可以唔提呢个三色蔬菜汁人工手打面呢🍜?紫色、黄色同绿色嘅面线浸泡
餐厅:靖·火锅 (天后)
地址:天后电气道68号金轮天地23楼

✝️手切本地新鲜牛肉

✝️手打新鲜班节虾丸并潮汕手锤牛筋丸

✝️手擀三色蔬菜面
讲特色又点可以唔提呢个三色蔬菜汁人工手打面呢🍜?紫色、黄色同绿色嘅面线浸泡喺猪骨浓汤入面,咬落有韧度又吸收晒火锅配料嘅精华,唔好话食落口,就咁望住彩色嘅面条都觉得吸引🤩

✝️新疆红柳枝羊肉串
日日做运动嘅小羊羔肉质细腻,脂肪层薄得嚟又均匀,膻味唔重反而羊香味好出,焦脆嘅羊肉外层,洒上孜然粉同辣椒粉等调味🌶,食落惹味,加上南疆嘅特色红柳枝串,提供独特香气之余仲更有地道风味🐑

另外仲叫咗特色新鲜牛蛙、
鲜活大海虾串、
日本蟹柳、手打靓虾滑、黑松露墨鱼滑等。牛蛙本身已经剥好皮斩开碎件上,都处理得几干净👍;再睇吓蟹柳同埋虾滑墨鱼滑嘅摆设都好靓,啲滑新鲜弹牙仲整成心心型添❤️

呢度嘅环境真系好适合庆祝节日同chill,最啱一家人或者同成班好朋友喺到一边食一边吹水🗣
2021-08-17