2023-11-16
念月楼 - 大围📍大围车公庙路18号围方2楼232号舖第一次黎the wai呢个新商场,地铁行过黎一分钟,扶手一上直行就到。念月楼系望月楼姐妹店,食中式川菜,仲有二人餐,好抵食。前菜 +茶水冷盘 麻辣贡菜,开胃, 小小辣,好爽口。蒜泥白肉白肉包住青瓜,减去咗猪肉嘅肥腻。上面嘅蒜泥,磨到非常之细,好考心思。而个汁就甜甜地,啱晒我地口味。香辣猪耳丝对比起蒜泥白肉虽然冇咁特别,调味系少少辣,少少卤水味,都系爽口既,如果入味啲会更好。白肺汤除咗猪肺仲有瘦肉,白菜头,杏仁味十足,秋天咁干最啱润肺。入边啲料都好丰富,细细一碗,已经有六七粒猪肺。酸菜桂花鱼故名思意有酸菜,桂花鱼系无骨既,菇,汤底好香麻油味,冇味精,可以当汤饮,小酸,但好开胃。鱼肉好滑,肉质爽口,够晒鲜味。担担面因为我哋唔食辣,所以可以俾我哋转担担面,估唔到佢一人一碗细细碗,个汤头好甜,少少麻辣味,仲有一啲花生香味,唔会太杰太浓,好易入口。面底都好弹牙,推荐!上汤菠菜热辣辣出晒烟,有炸蒜嘅味道,菜好新鲜,够稔,大大碟,好满足芝麻卷内外都系芝麻,够晒薄,摊返开,见到佢嘅黑芝麻一粒粒,非常足料,仲好爽滑烟靭
📍大围车公庙路18号围方2楼232号舖
前菜 +茶水
冷盘 麻辣贡菜,开胃, 小小辣,好爽口。
蒜泥白肉
香辣猪耳丝
对比起蒜泥白肉虽然冇咁特别,调味系
少少辣,少少卤水味,都系爽口既,如果入味啲会更好。
白肺汤
酸菜桂花鱼
担担面
上汤菠菜
热辣辣出晒烟,有炸蒜嘅味道,菜好新鲜,够稔,大大碟,好满足
芝麻卷