2021-07-28 614 浏览
平日放假同父母去ifc行下街shopping下,行到晏就有少少肚饿,西餐同日韩国都唔岩老人家胃口,国金轩同利苑又食过,见到有新式点心即刻决定黎试一试。间店系连卡佛入面,沿途完全冇指示话里面d餐厅系边,如果唔问商场职员或者睇地图,第一次黎一定揾唔到啰,呢间商场不嬲设计都奇奇怪怪,唔止一次约人黎食野揾约定果间餐厅都揾劲耐,不过呢点唔关间餐厅问题,纯粹想吐槽下间商场设计。平日晏就唔会满座,所以理应一黎到就可以入座,但餐厅明显人手不足,得一位身穿可能系部长既人负责招呼系门口既客人、又要指挥其他店员沟通、仲要自己执枱同餐具,另外2、3位员工都全程无停过手,有客人挥手会即刻回应,但系都需要隔一阵先过到去睇下客人咩事,全程讲野好快、做野要用飞奔既姿势,乜都好赶,呢个仲系未满座既情况,我唔知假日多人会唔会都系咁既情况,定会多返少少人手,就我今日体会到既,好似去左街边茶餐厅咁,设计同位置suppose系chill既气氛同环境,无可否认系有被破坏到,仲要客人俾既唔系平系价钱,咁既服务环境,我觉得需要扣分,唔系员工问题,系餐厅安排人手问题。由于我地有三个人,一个下午茶只够两个人分,散叫又太贵,直接叫左2份下
玫瑰花茶

由于我地有三个人,一个下午茶只够两个人分,散叫又太贵,直接叫左2份下午茶,当去茶楼叫一笼四件,多果一件睇下边个人食埋佢,饮品我地叫左三杯花茶,妈咪话应该系用左法国种既靓玫瑰,另外一杯半价试下佢signature cocktail。
Night Jasmine

呢杯叫Night Jasmine,酸酸甜甜几醒神,又唔会太浓,有淡淡茉莉花香,上面一层都打得好厚同creamy,好岩女士或者日头饮。
大马士革玫瑰花园下午茶

主菜来了,因为当日有烟霞,餐厅本身灯光都比较昏暗,呢张相系完全冇修过,我地当时肉眼见到既样,其实无网上面望到既图咁靓,不过本身设计我都俾满分的,小朋友黎应该都会好开心想玩食物。
至于味道方面,唔会唔好食,但对比起佢个样就比较平平无奇左d,同普通酒楼唔大分别,加上单点比较贵,应该唔会专登再黎了。
由于我地比较唔好炸物同甜食,所以评价请作参考,比较有印象既系虾饺、带子饺、上汤金鱼饺(其实就系杨枝金露)、杂菌口袋酥(有加松露都唔错)、玫瑰水晶糕。
2021-07-28
下午茶