2K
2011-01-17 206 浏览
16-1-2011多年前食过 PP 店觉得一般, 而几个月前与同事食过中环呢间则觉得几好食, 星期日晚同两间 Grappa's 都未食过的朋友食饭, 当然选后者 2 人叫了 antipasti, pasta, pizza 及 caffe latte 各一, 不过整体印象竟然又比上次嚟无咁好, 真系 :-Table bread 系 foccacia 及 sundried tomato 包 (?): 两者都几干, 前者无味 , 后者则无预期的酸香, 但就愈食愈有点辣 橄榄油及黑醋就几「水沟油」, 蘸来蘸去都蘸唔到 d 醋的?Beef carpaccio ($90): 面头大堆 greens (系咪叫 "mesclun"?) 够新鲜, 配上酸香的 vinaigrette 够晒开胃; 仲有 Parmesan cheese, 刨得好大片, 食落当然香浓; 牛肉则「片」得极薄, 但橄榄油落得严重唔够, 食落又干又无味, 第一次食到要自行 request「可唔可以俾多少少 olive oil?」Quattro formaggi pizza (regular $98): 4 款芝士系
一般的香草包及暗藏杀机的蕃茄包...
beef carpaccio 唔掂
真系 cheese lover 先好叫的 quattro formaggi
d 虾几好食
caffe latte 原来系代落了奶的 house coffee
环境不错
16-1-2011

, 后者则无预期的酸香, 但就愈食愈有点辣
橄榄油及黑醋就几「水沟油」, 蘸来蘸去都蘸唔到 d 醋的?

Quattro formaggi pizza (regular $98): 4 款芝士系 Mozzarella, Parmesan, Gorgonzla 及 Fontina, 不过当然以 Gorgonzola 味道最抢, 浓得有点攻鼻
批底较厚, 几「挺」, 带点烟韧, 还 ok. 整体虽然好似湿了点, 食落又超级 heavy, 但味道系不错, 喜欢芝士的, 可以一试.

Fettucine Nere($130): 即 squid ink linguine with shrimps in cognac cream sauce, fettucine 食落几韧又几干, cognac cream sauce 就几香但太杰太黏了, 质地似 hand cream 多 d
而最好食就系 d 虾, 质地极爽脆, 食落咸咸香香, 带点蒜味 (?), 两嘢就食晒.

最后的 caffe latte (好似 $33) 就似「已代落奶的 house coffee」多 d, 斋饮好苦又好涩, 落糖后较易入口, 不过饮落又觉得唔够滑, 麻麻哋.

连加一埋单每人约 $215, 无上次咁好食, 不过都可以一试的.
2011-01-16
环境不错