2015-06-02
2094 浏览
晌京都既「中村藤吉」系有百年历史既日本京都老字号抹茶店,专门提供超高级绿茶同埋甜品,每日都有大量人去排队,家妹正正系晌寻日去咗京都朝圣,我就今日晌香港朝圣,哈哈!中村藤吉第一间晌海外既分店就拣左晌香港开,实在系香港人既口福!中村开舖第二日,我地朝早9点半已经去咗排队,但由于电梯仲未开,所以就要晌UG2楼层既升降机大堂排队。到左开店时间11点,职员会按顺序向客人发放轮候号码。由于我地之前已经有唔少人晌度等紧,我地系30号飞。食唔到第一轮(佢地48个位),但都应该可以晌第二轮入座,最后我地等到12:30左右先入到。香港店既装修非常日式,听讲食材每天都会由京都直送香港。店内有茶道教室同埋纪念品店,后者每日都会有抹茶蛋糕卖,但卖晒就无。另外,香港店都有顶级初摘绿茶卖,每天限量供应5杯,每杯售$198,真系唔平,未系我呢种小薯试的东西。我地点咗两款野,包括系焙茶啫喱同埋镇店之宝抹茶芭菲。前者系焙茶雪糕、焙茶啫喱、红豆、白丸玉子。后者由忌廉、绿茶蛋糕、红豆蓉、玄米米通、白玉丸子、绿茶果冻等等组成、底部仲有绿茶雪糕。另外,玉露茶每位收费$10,个茶几香,但未算最好。个茶壶极重,同其他器皿一样由京都运
我地点咗两款野,包括系焙茶啫喱同埋镇店之宝抹茶芭菲。前者系焙茶雪糕、焙茶啫喱、红豆、白丸玉子。后者由忌廉、绿茶蛋糕、红豆蓉、玄米米通、白玉丸子、绿茶果冻等等组成、底部仲有绿茶雪糕。另外,玉露茶每位收费$10,个茶几香,但未算最好。个茶壶极重,同其他器皿一样由京都运来,真系好有心。
焙茶啫喱$88(7/10)
焙茶啫喱同焙茶雪糕个味都唔够重,不过红豆好好味。整体甜度适中。
抹茶芭菲$98(9.5/10)
好食得没话可说,米通系我食过最好食的。呢个芭菲入面有忌廉、抹茶蛋糕、白玉(即系糯米粉团)、红豆、抹茶寒天、粟子、抹茶忌廉。吃罢口中仲有绿茶香,回味无穷,赞!
不过老实讲,成旧水贵左少少。唔驶排队的话,会再黎食
总结:
(O)职员好有礼,不过唔驶成日催收碟呀下话
(◎)地方好干净、光猛、装修好靓,望晒成个尖咀,瓌境好舒服
(O)食物质素高,同相片一样咁靓
(△)价钱始终唔平($100个甜品)
(×)要排长龙