2021-09-20
🦆传统北京烤填鸭今次晚餐重头戏,朋友以前食过返寻味,十分期待,今次我哋虽然只系拣咗一食(原只),但都有分3个部位嘅食法。1️⃣鸭胸皮,沾白砂糖,入口脆卜卜,但就试唔到入口即融感觉,少少可惜,怀疑系烧得唔够时间 / 唔够热。2️⃣鸭胸肉,用么么皮包住,连埋大蒜,青瓜,黄面酱。呢款食法冇咩特别,通常最后都会连埋连皮鸭腿肉一齐包嚟食。3️⃣连皮鸭腿肉,同样用么么皮包住,连埋大蒜,青瓜,黄面酱,多咗蒜泥。加埋蒜泥味道层次又唔同咗,但正常速度食,嘢食都好快摊冻咗,食落有油溢味。🐖明炉烤蜜汁叉烧食叉烧特别钟意烧焦左嘅部分,特别甜🤣,叉烧啲肉好腍,不过有啲都韧韧哋,蜜汁再多啲就perfect。🐟🦐咸蛋黄鱼皮虾球原来系东莞菜🤔正常发挥,虾球好大只,蛋黄控无误。🍄🥒豆浆虫草菌金菇浸胜瓜豆浆煮开咗之后,味道有少少怪,冇得当汤饮,但清清哋,食完重口味𩠌菜都不错。🐓香麻辣子农家鸡起晒骨,贴心,送饭食应该一流。最后,用甜品做总结🤤🍨五粮液朱古力:冇饮过五粮液,食落好似威士忌🥃yumyum!!🍨黑芝麻海盐奶盖:淡淡黑芝麻味配咸咸哋嘅奶盖,出乎意料地夹!🍡芝麻卷糖不甩:冇乜糖不甩嘅感觉😂
🐖明炉烤蜜汁叉烧
明炉烤蜜汁叉烧
🐟🦐咸蛋黄鱼皮虾球
原来系东莞菜🤔正常发挥,虾球好大只,蛋黄控无误。
咸蛋黄鱼皮虾球
🍄🥒豆浆虫草菌金菇浸胜瓜
豆浆虫草菌金菇浸胜瓜
🐓香麻辣子农家鸡
起晒骨,贴心,送饭食应该一流。
香麻辣子农家鸡
最后,用甜品做总结🤤
五粮液朱古力雪糕
黑芝麻海盐奶盖雪糕