2018-10-03
「我地去大埔食野。」友人如此说。「好呀食乜野?」「食嘢。哦,个间舖头个名就系叫食嘢,佢隔离仲有间饮嘢。」于是,我们一行人就黎到呢间食嘢。我地8个人,前前后后总共叫左9样野。感觉散嗌抵食D所以无叫套餐。系呢度拣一部分黎讲。酸菜鱼。笔者刚去完上海食酸菜鱼,所以比较起来呢个实在逊色。酸同辣都唔够,老板娘都话佢黎紧会改良俾大家可以拣酸度同辣度。不过都系好食的,我都用佢D汤捞左成碗饭食。(佢入面有薯粉,但可以另加白饭,$10一碗)芝士薯蓉焗西兰花。呢个超级好食,系全场最好食既。尤其系个薯蓉。海胆海鲜炒饭。牛柳粒。蒜香蚬肉意粉。呢几个都好正常,味道唔错。唯一既comment系蚬无乜蚬肉。茄汁牛肉就有D似平时茶餐厅食个D。牛肝菌烩饭。注意番系烩饭,唔系risotto。其实佢个煮法都系risotto,不过米唔系平时risotto d米,所以始终争咁D。味道有点淡,可以再浓味D。同行友人话牛肝菌好似未发晒,的确系有点干。老板娘想听多D我地既意见,为左答谢我地所以送左D油葱饼(我都唔知呢个名岩唔岩)俾我地食。同行靓仔友人用其魅力氹得老板娘送左少少咖哩我地点。个咖哩唔错,唔系个种甜滑咖哩,系真系香料型咖哩,
「好呀食乜野?」
「食嘢。哦,个间舖头个名就系叫食嘢,佢隔离仲有间饮嘢。」
于是,我们一行人就黎到呢间食嘢。
系呢度拣一部分黎讲。
牛肝菌烩饭。注意番系烩饭,唔系risotto。其实佢个煮法都系risotto,不过米唔系平时risotto d米,所以始终争咁D。味道有点淡,可以再浓味D。同行友人话牛肝菌好似未发晒,的确系有点干。 老板娘想听多D我地既意见,为左答谢我地所以送左D油葱饼(我都唔知呢个名岩唔岩)俾我地食。同行靓仔友人用其魅力氹得老板娘送左少少咖哩我地点。个咖哩唔错,唔系个种甜滑咖哩,系真系香料型咖哩,我几钟意。
食饭既时候不断有人帮我地加水,几欣赏呢样野,因为我地其实系做完运动黎食,十分口渴。
埋单每人只系一百蚊左右,食到好饱。好期待佢黎紧会有革新(不过价钱可以唔驶革新XD)。