2012-12-05 258 浏览
11月22日相约了几名同事一起食鸡煲,我都系第一次食鸡煲炸,虽然不气突然回暖左少少,但都冇减我地食鸡煲兴奋既心情,我地一行八人一早订左枱,7点钟都已好多人,餐厅唔算大,因有同事食过话正,所以就嚟左帮衬呢间啦.同事一坐底就埋头苦干的点菜,先点左半只鸡煲先,先后点左好多打边炉既配菜啦,因食鸡煲系食到一半就会加汤变相打边炉架,我地点左好多嘢呀,首先会有一盒配味料俾我地自己搅"混酱",我落左少少豉油,少少生及熟蒜,少少红及青辣椒. 仕应先俾我地两小碟炸三文鱼前菜,辣辣地非常好味,好香好惹味呀!! 等左唔系好耐个半只鸡煲出场啦,系用黑鐡煲装住架,好香㖞,加热就食得啦,个铁煲唔系好大个,我地仲谂住系咪食完要转大一个既煲打边炉呢,但同事话唔使架,用番呢个就得架啦.鸡肉好滑,唔算好辣,麻麻地好香好好味㖞,鸡肉唔算肥,细细件好易入口,食到差唔多就叫仕应加汤啦,虽然好忙,但仕应既速度都好快,好有礼貌呀!!打边炉既配料有牛肩脊,芝士牛肉丸,韮菜饺,云吞,响玲,炸鱼皮,疏菜篮,羊肉,手打墨鱼及虾滑,鲩鱼件,鳝片,皇帝及西洋菜,廋珍菇.....响玲真的系好正既打边炉配菜,浸一浸脆卜卜,好正,炸鱼皮都系一样浸一浸

响玲真的系好正既打边炉配菜,浸一浸脆卜卜,好正,炸鱼皮都系一样浸一浸脆卜卜呀. 韮菜饺及云吞都大大粒好多料,好满足的,牛肩脊都好薄身好味,唔会有根的,羊肉都切到好薄身及好酥呀,GOOD.芝士牛肉丸就比较漏口呀,牛肉丸入面系有一粒芝士粒的,呢个配撘都几特别啊.菜篮入面有白菜,金菇,粟米,蕃茄,廋珍菇,萝卜,鸡脾菇,生菜,其实份量已好多了,我唔系好食鱼的,所以冇食到,同事话鲩鱼件大厚,其实都滑及好味的,鳝片就好薄及GOOD啦.

我地不停系度加汤不停系度食,好鲍好满足呀!! 呢度冇限时的,可以慢慢食,仲有刺身架,好似好新鲜㖞.
2012-11-22