2022-07-05
第一日开幕嘅嘉乐冰室朋友好耐以前就话要带食佢一试难忙嘅超厚蛋三文治 但始终荃湾脚程太远未有机会一试 终于等到佢第一间分店系土瓜湾今日开始正式营业 就狗冲过去试味离土瓜湾地铁站好近 A出口5分钟左右就到U Place 7点钟去到唔洗等位就入得 门面超有怀旧气氛 第一日好快就话好多嘢沽清 但好彩想食嘅嘢仲有得食超厚够吋咸牛肉滑蛋治 $33传说中超级厚嘅蛋牛治 估唔到真系有高度系够晒厚 对钟情于茶记蛋牛治嘅人系恩物 一边咬D蛋会一边跌落只碟度 的确系出面少见到咁厚身嘅滑蛋 33蚊完全系足料版大满足火腿奄列 $35成只碟咁大嘅奄列 比起出面普通茶记亦明显落足料 由细到大都中意食火腿奄列嘅小妹成日会食到D唔足料嘅奄列 呢度嘅一定唔会令你失望 切开奄列会见到系火腿会泻出嚟 而蛋亦都有适量嘅厚度 脆爆华田西多士 $39唔好睇佢一粒粒四方形 原来都好大粒好饱肚 每旧都好厚都有块牛油舖面唔会惊唔够搽另上一碟仔华田脆脆切开每旧西多 中间系会有层花生酱 足料 但略嫌唔够软身西米焗布甸 $19坊间食开通常有莲蓉嘅莲蓉西米焗布甸 佢呢个就冇 而系用红豆同炼奶铺喺上面好难得见到茶记有焗布甸食 可惜呢个就觉得唔够甜
离土瓜湾地铁站好近 A出口5分钟左右就到U Place
7点钟去到唔洗等位就入得
超厚够吋咸牛肉滑蛋治 $33
大满足火腿奄列 $35
脆爆华田西多士 $39
另上一碟仔华田脆脆
切开每旧西多 中间系会有层花生酱 足料 但略嫌唔够软身
西米焗布甸 $19
好难得见到茶记有焗布甸食 可惜呢个就觉得唔够甜 但19蚊就真系好抵食
阿华田脆脆 $30
雪糕咖啡 $25