2012-03-21
听朋友说 Cova 嘅 Tea Buffet 很好食, 之前亦试过佢哋嘅蛋糕, 觉得唔错, 所以一直都很想试. 其实每次路经都很想入去试吓, 因为餐厅外面的橱窗设计令人感觉很复古与高级, 令人不期然对餐厅抱有幻想, 今次, 终于有机会入内试试啦 ! 由于是 weekday & around 4:00pm, 所以人不算多, 不用排队. Reception 有向我们简介, Afternoon Tea 系由 3:00-5:30 pm 的, 有 Tea Buffet, Tea Set & Cake Set.环境 : 餐厅布置高雅华丽, 水晶吊灯, 深啡色与白色的桌布, 用高脚玻璃杯做水杯, 印有餐厅名字的餐碟 … 很有英伦复古的感觉, 但枱略多, 距离较近, 私稳度较低服务 : 与友人相议后, 决定今次试 1 个 Tea Set 先, 另 order 一杯 coffee, 下次先试 Tea Buffet ( 冇咁蚀呀 ma ). Menu 上写著 Tea Set 有 Homemade Pastries, Mini Sandwiches & Snacks and Coffee or
环境 :
服务 :
Menu 上写著 Tea Set 有 Homemade Pastries, Mini Sandwiches & Snacks and Coffee or Tea. 询问一名戴黑框眼镜略胖的 waitress, Snacks 有啲咩, 她说 snacks 系小食, (可能我们以唔识英文啦 ! 哈哈 ! ). 我们再问, 是甚么小食, 她说 "唔知㖞" … ok, 再问 (好明显我哋少见识) 咁 pastries & sandwiches 系 fixed 咗定有得拣 ? "冇得拣". 再再问 "咁想问吓系边几款 ?", "都唔知" … 其实, 我哋唔介意有冇得拣, 不过觉得个 waitress 嘅态度可以 nice d, 有番服务员应有嘅专业态度, 唔好咁恶 jei …
味道 :
Tea Set 方面, total 有 8 件 : Mini Tiramisu, Mini Strawberry tat, Mini Raspberry tat, Mini Puff, Mini 虾三文治, Mini 三文鱼三文治, Mini 烟三文鱼软包 & Mini 牛角包三文治
Mini Tiramisu : 好可爱, 真系有啲唔舍得食, 又以花花, 又以圣诞树, 淡黄色的芝士上洒上深啡色的朱古力粉, 除了好看外, 味道亦夹 ; 软滑香浓的芝士配以微苦的朱古力粉, 与注满吉士酱并扫有薄朱古力酱烤焗的饼底, 又脆, 又滑, 但又不会太甜.
Mini Strawberry tat & Raspberry tat : 基本上, 3 个 Mini tat 嘅 tat 底都系一样的, 很脆, 很好味, Strawberry 又甜大粒, Raspberry 新鲜又唔酸
Mini Puff : 虽然细细粒, 但注满吉士酱, 松软的外层上洒了甜甜的糖霜, 吃一个都感觉满足了 (仲有少少罪恶感 tim )
Mini 虾三文治 : 也很可爱, 将麦包切成花花形, 面层放上虾, 再加少少沙律酱. 味道不过不失, 明显造型为主
Mini 三文鱼三文治 : 都是麦包做底部, 于烟三文鱼上加些少千岛酱, 味道就是烟三文鱼味.
Mini 烟三文鱼软包 : 因为用了软包并且有 2 片, 加一片小小的生菜, 烟三文鱼味就被覆盖而变淡了
Mini 牛角包三文治 : 材料有烟三文鱼, 莎乐美肠 & 生菜, 都好吃但未算特出
饮品我们选了 Mocha & Latte
左 : Mocha 右 (有心形拉花的) : Latte
Mocha : 口感尚算幼滑, 有朱古味但唔太甜, 很好, 但咖啡味略淡
Latte : 奶味很重, 口感亦很妙幼滑, 同样咖啡味略淡
总结 :
食物质素与味道都很好, 尤其蛋糕类, 但希望服务质素再有所提升, 虽然不算很差, 而且在香港这种服务态度也是见怪不怪, 但既然餐厅想给客人高尚感觉, 那服务方面也应有所配合, 才能令客人觉得享受.