2018-12-16
鳗鱼一向系本人至爱,但碍于坊间好多鳗鱼质素都参差,所以唔常系普通日本餐厅食鳗鱼饭。难得知道有间鳗鱼专门店会由日本过黎香港,一早就好期待。但讲左好耐都未系香港开舖,于是去日本时顺便试埋。老实讲日本店本身味道都系普普通通,所以我expect黎到香港都系差唔多,或者平凡质素先可以做到大众化普及。终于12月香港开左舖,去食左个双层鳗鱼丼,排队同等上菜呢d需时长好正常,话晒人地新开张又要即嗌即烧,又冇加一,仲想要求d乜?食落去除左有少量骨比较烦之外,份量同味道都好足够,个汁亦几惹味。平心而论呢度唔系鳗鱼放题或者鳗鱼buffet,d人会想食到饱一饱究竟系乜野心态?!另外叫多个天妇罗,口感都ok,作为伴菜唔错。总括成餐唔太似出面d人讲到咁衰㖞,同日本店唔差得远,但如果能够开多d舖,变得common d,得闲行过入去食既机会应该更加高。