2010-07-18 82 浏览
响食街既美味厨己开业超过15年,有段时时间招牌排骨因质素下降无继续帮衬,事隔多年,今次再去试下: 红烧牛筋面:牛筋炆得刚好,唔会太 "淋" 或太硬,有口感,亦保持原有黏性,天然骨胶原㖞,女性恩物! 豆浆:味道OK,唔算太甜! 酸辣汤 + 排骨菜饭套餐:- 酸辣汤:味够酸辣,料足!- 排骨菜饭:唔可以话佢差,排骨质素确实比前段时期提升左,但无论食味及松软度都未返最佳状态既水平。10几年前一咬落件排骨度,感觉异常松软,加上佢系比较厚身,食落不但有口感,仲有好香既姜葱味,令人难忘!记得当时仲系旧装修,厨房响门口左手边,但对街窗口被贴上一层白色胶纸,阻隔客人从门口玻璃直望厨房。但我会响等位既时间用单脚企响墙身好幼既石膊,再用手摸住玻璃平衡,眼晴便可越过白胶纸高度睇下师傅煮食既情况,有一次真系见到师傅一丝不苟将猪排揼松。注:食物质素有变,但侍应们仍然嘈吵,无论为客人放食具或内部沟通,果然十年如一日不变。
豆浆:味道OK,唔算太甜!
酸辣汤 + 排骨菜饭套餐:
- 酸辣汤:味够酸辣,料足!

红烧牛筋面
酸辣汤